Közélet

2014.09.08. 08:45

Pincészetek a borutcában

Sztrapacska, jó bor, koncertek, tárlatnyitók is várták mindazokat, akik részt vettek a huszonkettedik kiskőrösi szüreti fesztiválon a hétvégén.

Barta Zsolt

A kiskőrösi szüreti napok hangulatát alapvetően befolyásolta az időjárás. Az utóbbi napok frontjainak egyike vasárnap hozott lehűlést némi csapadékkal a városba. Az időjárás miatt sokan előrehozták a 10-e után tervezett cserszegi fűszeres betakarítását, így kevesebben látogattak a főtérre napközben, mint a korábbi években.

A kiskőrösi ünnep nem lógott ki a korábbi években megtartott háromnapos fesztiválok sorából. Bár egyes vélemények szerint a programon látszott, hogy a rendezők kevesebb pénzt költhettek el mint az elmúlt években. Az idén sem hiányzott a várva várt borutca. Az érdeklődők 14 pincészet italai közül kóstolhattak. Ezek közül azonban csak négy volt kőrösi. Két magáncég, a Petőfi középiskola, és a pinceszövetkezet várta a helyi remekekkel a vendégeket. Hogy mások miért nem mutatták be büszkeségeiket, nem tudni. Egyesek úgy vélik, hogy a sértődöttség vagy érdektelenség állhat a háttérben.

A borutcában idén is álldogálva fogyaszthatott a kóstolni vágyó ember, mert nem volt hová leülnie. Ettől függetlenül jó nedűket ihattak az ide látogatók. A Kossuth Pinceszövetkezetet tegnapi ebédjén például Béleczki Mihály, a helyi borlovagrend nagymestere a néhány hete szüretelt Néró rozéját mutatta be, mely friss, üde, jó ivású bor. A városba érkezett szlovák testvértelepülési delegáció néhány tagja is dicsérettel illette a bort, mely szép reményekkel indulhat a Miklós napi megmérettetésen, ha a nagymester jól kezeli a következő hetekben.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A színpompás szüreti felvonulás a háromnapos ünnep egyik látványossága minden évben
[/caption]

A fesztivál egyben a helyi szlovákok ünnepe is, melyen műsort adott a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar is. A fellépők gyönyörű népviseletben mutatkoztak be, jó volt hallani, hogy megőrizték az ősök által Felvidékről hozott szlovák dalokat. A kérdés az, ha ez a generáció egyszer eltávozik, ki viszi tovább a hagyományokat. A nyugdíjas szereplők közül sokan attól félnek, nem lesz aki a helyükbe lép majd. A fiatalok ugyanis nem annyira a nemzetiségi tradíciókat, mint inkább a több mint két évtizedre visszanyúló sikeres mazsorett tánchagyományokat ápolják. A borutca mellett az egyik sátorban állították fel Nyanyicska konyháját, ahol régi szlovák étkeket, sztrapacskát, herókát, hólabdát, pogácsát kóstolhatott a vendégsereg.

Érdekes, hogy a helyi szlovák nemzetiségi program egyik fő felelőse az a Gmoserné Zsuzsa néni, akinek az egyik fia, Gmoser György a mazsorettes lányok vezetője, illetve a másik fia, Gmoser István pedig annak a helyi fúvós zenekarnak a karmestere, amely a lányok programjához adja gyakran a talpalávalót. A vasárnap délelőtti mazsoretparádén Gmoser György búcsúztatta az utoljára fellépő Holdfény csoportot, melynek tagjai az idén főiskolákon, egyetemeken tanulnak tovább.

Szépen fejlődik a helyi borászat, nemzetközi díjakat nyernek
A kőrösi szüret látványossága a szüreti felvonulás volt, melyet Domonyi László polgármester vezetett fel egy fogathajtó kocsival. Üdvözlő beszédében méltatta a szőlészet és borászat jelentőségét, s reményét fejezte ki, hogy a kedvezőtlen piaci körülmények nem veszik el a gazdák kedvét a szőlőtermesztéstől. Hangsúlyozta, hogy szépen fejlődik a helyi borászat, nemzetközi díjakat nyernek el a kőrösi nedűk, s egyre több turista látogat a városba, hogy élvezze a település nyújtotta gasztronómiai élményeket. A polgármester beszéde után azonban nem a többi fogat érkezett, hanem egy Ikarusz busz, mely Kalocsára vitte az egyetlen utasát. A csikósok lovasok vezette fogatok színpompás kavalkádja jóval később rendőri felvezetéssel vonult végig a városon, amelyet a fúvószenekar és egyik mazsorettes lánycsoport produkciója zárt.

Címkék#kiskőrös

Ezek is érdekelhetik