Közélet

2012.12.07. 19:48

Kilencmilliárdot átvállalhat az állam Kecskemét adósságából

Kecskemét esetében összesen 8,8 milliárd forint adósság átvállalására tesz javaslatot a kormánynak Matolcsy Görgy nemzetgazdasági miniszter.

Hraskó István (Petőfi Népe)

Sajtótájékoztatón jelentette be Matolcsy György, Zombor Gábor kecskeméti polgármester és Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester, hogy mire jutottak egy órás egyeztetésük során. A miniszter azt közölte az összegyűlt újságírókkal: Kecskemét jelenleg 22 milliárd forintos adósságállományának negyven százalékát vállalná át az állam, legalábbis ő ezt a javaslatot teszi majd januárban a kormánynak. Ez összegszerűen a jelenlegi árfolyamok mellett 8,8 milliárd forint.

Kérdésünkre válaszolva Matolcsy György elmondta: a negyven százalékos arány a város adósságának minden elemére kiterjedne, azaz a forint-és devizahitelekre, a felvett kötvényekre, és a kezességvállalásokra is (így a fürdőkomplexummal kapcsolatos kezességvállalásra is). A miniszter szerint a döntés az elkövetkező időszakban évi egymilliárdos kamatmegtakarítást jelent a városnak.

– Határozottan alá kell húznom, Kecskeméten a felvett hitelekből létesítményeket finanszíroztak, beruházásokat végeztek. Nem az a baj, hogy nincs meg a pénz. Megvan, benne a fejlesztésekben, beruházásokban. Viszont a felhalmozott adósságnak akkora a törlesztési és kamatterhe, amely Kecskemétet, sőt az egész megyét korlátozná. Ez a kamatmegtakarítás komoly lehetőség a városnak – hangsúlyozta Matolcsy, aki szerint a város vezetése világos jövőképpel, fejlesztési koncepciókkal rendelkezik, a település pedig vezető szerepet tölthet be akár az egész magyar gazdaságban is. Hangsúlyozta azt is, hogy Kecskemét több lábon áll, nemcsak járműipar központ, hanem kertészeti-mezőgazdasági-élelmiszeripari centrum is, és erős a kis-és középvállalati bázisa.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Matolcsy György és Zombor Gábor a sajtótájékoztatón
[/caption]

Mint elhangzott: a kormány döntése után a végrehajtásról június 28-ig az Államadósságkezelő Központ tárgyal a hitelező bankokkal (Kecskemét esetében három bankkal).

Zombor Gábor elmondta: a felszabaduló pénzösszeget a város arra fordítja, hogy a folyamatban lévő uniós pályázatokhoz, így például a közlekedési fejlesztésekhez az önrészt még biztonságosabban finanszírozhassák. Stratégiai kérdésnek nevezte a bérlakásépítést és egy állami-önkormányzati-vállalati ösztöndíjrendszer elindítását a helyi felsőoktatásban.

Miért negyven százalék?

Mint ismert, az ötezer fő feletti településeknél differenciálnak, az adósság 40-70 százalékát veszi át az állam. A végleges aránynál döntő szempont, hogy mekkora a település adóbevétele. Kecskemét adóbevételei pedig nőnek, például 2013-ban már 7,3 milliárd forint iparűzési adóbevétellel számolhat a város – ez az adónem 2011-ben még 5 milliárd volt. Vélhetően ez a javuló helyze is közrejátszott, hogy "csak" negyven százalék az állami átvállalás.

Matolcsy György egyébként szintén pénteken jelentette be: Szemereyné Pataki Klaudiát, Kecskemét gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterét járműipari képzéssel és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezte ki.

– Kialakítottunk egy sajátos modellt mind a szakiskolai, mind a főiskolai rendszerben, ezt szeretnénk népszerűsíteni, használhatóvá tenni más autóipari régiókban. Ehhez kapcsolódik egy beszállítói program is, amely a járműipari kkv-k beszállítói láncba történő történő bekapcsolódását segítené elő. Nem ismeretlenek az új feladatok, már több városból érdeklődtek duális képzésünk iránt, kértek tapasztalatcserét – mondta Szemereyné Klaudia.

Ezek is érdekelhetik