Közélet

2009.02.09. 19:52

Villáminterjú a kézsebész Kertész Gáborral

Mint arról beszámoltunk, egy szombati, kecskeméti baleset során egy férfinak leszakadt a kézfeje. A megyei kórházban a kézsebészeti osztályon operálták vissza.

N. N. M.

– Lehet mondani, egy levágott kézfej, leszakadt kar visszavarrása ma már szinte rutin? – kérdeztük Kertész Gábor főorvost.
– Ahol megvan ehhez a kiváló orvoscsapat – és Kecskeméten megvan –, ott valóban szinte már rutinfeladat. Ahhoz azonban, hogy ez így legyen, nagyon sok munkára és nagyon sok tanulásra volt szükség. Ma már Kecskeméten 24 órás készenléti rendszerben tud működni a kézsebészet. Amikor kezdtem, még egyedül voltam, most viszont ugyanezeket a műtéteket elvégzi Zakupszky Zoltán és Kovács János orvos kollégáim is.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Kertész Gábor kézsebész
[/caption]– Hány végtagot replantált már?
– Legalább harmincat. Ha csak a bonyolultabb eseteket számolom. Ebből teljes csonkolásos, amilyennel most szombaton találkoztunk, tíz lehetett. További 50 pedig olyan, amit „kis” műtétnek mondanék.

– A technikai felszerelés milyen ezekhez a műtétekhez a megyei kórházban?
– Elvileg jó.

– Ha például egy osztrák kórházban lennénk, ugyanezt látnánk magunk körül?
– Biztos van, ami ott szebben csillog, de ami kell, amire egy ilyen műtéthez szükség van, az nekünk is megvan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!