Közélet

2008.12.13. 11:13

Elveszik az ember kedvét az adakozástól, ha elcsalják a pénzt

Két új betegőrző monitorral gazdagodott a kecskeméti megyei kórház baleseti sebészete. A készülékek a frissen operált páciensek életfunkcióit ellenőrzik, valóságos mini labóratoriumként működnek.

T. V.

Az Erőforrás Alapítvány szerezte meg azt a kétmillió forintot, amelyből a kecskeméti megyei kórház traumatológiai osztályának két új betegőrző monitorát meg tudták venni. Az ünnepélyes átadás pénteken volt, ezen részt vett Szajki Károly orvos-igazgató, Gera László osztályvezető főorvos és Kertész Gábor, a kézsebészeti részleg vezetője. A berendezések már dolgoznak.

A szakemberektől megtudtuk: a készüléket a műtét utáni napokban, az úgynevezett postoperatív szakaszban használják. A monitor különböző elektródákon és katétereken keresztül kapcsolódik a beteghez. Folyamatosan ellenőrzi az életfunkciókat, egyebek között a vérnyomást, a pulzust, az úgynevezett vérgázértékeket - ilyen az oxigén és a szindioxid mértéke a vérben - a légzést. Még azt is észreveszi, ha a szevezetben valahol rejtett vérzés van. Mindez számok és görbék formájában jelenik meg a monitoron. A berendezés nagyban növeli a biztonságot és az esetleges szövődmények korai felismerésének lehetőségét. Az új szerzeményekkel együtt a baleseti sebészetnek így öt jó állapotú betegőrző monitora van.

Gera főorvos az adomány kapcsán egy érdekes és egyben igen szomorú jelenségre hívta a figyelmet. Mint kiderült, nagyon gyakran keresik őt meg különböző alapítványok azzal, hogy segíteni szeretnének, de ezekből rendszerint semmi nem valósul meg. Az is előfordult már, hogy utólag tudta meg: különböző helyeken állítólag adományokat gyűjtöttek az osztályának, de a befolyt összeg valahogy soha nem jutott célba. Az ilyen történetekben az a legaggasztóbb, hogy a jószándékú adakozóknak elmehet a kedve egy életre a segítségnyújtástól. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy az Erőforrás Alapítvány első megkereséseiben sem nagyon bízott, ám végül kellemesen csalódott. Kiderült az is: a monitorok valójában sokkal drágábbak, de az ár is sikerült igen tekintélyes kedvezményt kapni.

Az alapítvány elnöke azt hangsúlyozta: az érdem valójában nem az övék, hanem egy pénzintézeté, aki végül felajánlotta a szükséges összeget. Megtudhattuk azt is, hogy az alapítvány valójában része az United Way-nek, amely a világ egyik legnagyobb nemzetközi karitatív szervezete.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!