Hírek

2012.05.15. 17:11

Hoffmann: ferdítésekkel teli a szakszervezetek nyilatkozata

Hoffmann Rózsa szerint ferdítésekkel van tele a pedagógus-szakszervezetek keddi nyilatkozata. Az oktatási államtitkár újságírók előtt azt mondta: a tömörülések követeléseivel nem nagyon tudnak mit kezdeni, a tüntetés, a sztrájk pedig alapjog, sok sikert kíván az érdek-képviseleti szervezeteknek.

Forrás: MTI

Hoffmann Rózsa arra reagált, hogy öt pedagógus-szakszervezet követelte: a köznevelési és szakképzési törvény bevezetését egy évvel halasszák el, és a közszféra alkalmazottai, a pedagógusok, a nevelő-oktató munkát segítők 2013. január 1-től kapjanak 20 százalékos fizetésemelést. A szakszervezetek bejelentették, hogy június 3-ra, pedagógusnapra tüntetést szerveznek az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé.

Az államtitkár kiemelte: lassan megszokottá válik, hogy a pedagógus-szakszervezetek a pedagógusnapot demonstrációval "ünneplik." Hozzátette: a tömörülések nyilatkozata ismételten tele van ferdítéssel, "ahogy ezt már sajnos megszoktam tőlük. Sajnálom, hogy nem a pozitív törekvéseket látják az oktatás irányításban, és nem azt ünneplik, hogy végre egy olyan kormány van, amely hosszú távra biztosan rendezni akarja a pedagógusok sorsát".

Hoffmann Rózsa közölte: a tüntetés, a sztrájk alapjog, sok sikert kíván a szakszervezeteknek, a kormány pedig folytatja tevékenységét.

A tömörülések konkrét követeléseiről azt mondta: amikor tartott a törvényalkotás, azt követelték, hogy halasszák el a jogszabály tárgyalását. Ezután azt reklamálták, hogy lassú a jogalkotási munka. Egy törvény után a végrehajtási rendeletekhez sok időre van szükség - jelezte.

Kitért arra, hogy az életpályamodellben 20 százaléknál lényegesen magasabb fizetésemelést helyeztek kilátásba, jóllehet nem januártól, hanem szeptembertől. Ez - tette hozzá - nem jelentős különbség a pénzben, "a követeléseikkel nem nagyon tudunk mit kezdeni".

A feltételezett elbocsátásokra úgy reagált: egyáltalán nem következnek a köznevelési törvényből, ezek olyan "riogatások", amelyeket méltatlannak érez a pedagógusnaphoz, és amelyeknek - mint mondta - nincs valós alapjuk.

Szerinte a szakszervezetek nem tudják semmivel sem alátámasztani a többezres, vagy tízezres elbocsátásról szóló állításokat. Úgy látszik, "a pánikkeltés az egyik fegyverük" - mondta.

Öt pedagógus-szakszervezet - a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) , a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete - kedden közös sajtótájékoztatón jelentette be, követeli, hogy a köznevelési és szakképzési törvény bevezetését előkészítetlenség miatt egy évvel halasszák el, és a közszféra alkalmazottai, a pedagógusok, a nevelő-oktató munkát segítők 2013. január 1-től kapjanak 20 százalékos fizetésemelést.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondta: társadalmi összefogást hirdetnek a magyar közoktatásért. Szerinte a szülők nagy része nem ismeri az oktatásban jelenleg folyó átalakítások, folyamatok gyermekeikre hátrányos következményeit.

Színvonalas, a XXI. század követelményeinek megfelelő közoktatáshoz minden gyermeknek joga van, és a mindenkori hatalomnak kötelessége ezt biztosítani - mondta az érdekvédő, aki kijelentette: nincs tovább türelem, nincs tovább megértés. A tömörülések jelentős pedagóguselbocsátástól és a munkaterhek növekedésétől is tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!