Hírek

2010.05.03. 16:11

Mindenki Orbánról beszélt a választások alatt

Abszolút fölénnyel uralta a média megjelenések számát Orbán Viktor, akinek nevét 5560 alkalommal említették az elmúlt egy hónapban – derült ki az IMEDIA összesítéséből. A hétfőn bejelentett minisztereinek összes említéséhez viszonyítva – 8688 említés – 64 százalékot ért el.

Világgazdaság Online - IMEDIA

Érdekes eredményt hozott a második helyezett, Navracsics Tibor, aki közigazgatási miniszterként a kancellária minisztérium vezetője lesz. Navracsics 8 százalékot, azaz 701 említést ért el az elmúlt egy hónapban, és ezzel a második lett a miniszterjelöltek közül.

Varga Mihály 622 említéssel harmadik lett (7 százalék), és mint azt már múlt csütörtökön bejelentették, Varga lesz Orbán kabinetjének vezetője, szintén miniszterelnök-helyettesi rangban.

Semjén Zsolt esetében a “kivétel erősíti a szabályt” régi igazsága érvényesül. Őt nemzetpolitikai titulussal megtoldott miniszterelnök-helyettesként neveztek meg, média megjelenései alapján viszont csak a nyolcadik helyre tehető (214 említés, 2 százalék).   Személye láthatóan nem volt annyira érdekes a média számára, mert pártszövetségesként – már csak a szövetség szimbolizálása okán is – szinte természetszerűen kijárt neki a miniszterelnök-helyettesi poszt.

A további sorrend Martonyi János (külügyminiszter) és Matolcsy György (gazdasági miniszter), akik a sajtóemlítések alapján negyedik és ötödik helyen végeztek. (Az előbbi 428 említéssel 5 százalékot, míg utóbbi 327 említéssel 4 százalékot ért el.) Ezek az eredmények azt mutatják, hogy személyük fontos és az általuk képviselt területek is kulcsszerepet játszanak a kormányzati felosztásban.

Az erősek és fontosak közé tartozik Pintér Sándor belügyminiszter (257 említés 3 százalék), illetve Fellegi Tamás infrastrukturális és vagyongazdálkodási miniszter (230 említés, közel3 százalék).

Az említések alapján a legkevésbé fontos kategóriába az 1 százalékosok klubjához tartozó Réthelyi Miklós Humán(erőforrás) Minisztérium (118 említés), Hende Csaba honvédelmi (102 említés), illetve a sorzáró Fazekas Sándor földművelésügyi tárcavezető (99 említés) tartozik.

Ezek is érdekelhetik