Hírek

2008.05.02. 14:21

Világbéke-gongot avattak fel Gödöllőn

A XXI. század kihívásai, a klímaváltozás, a terrorizmus veszélye még inkább összekapcsolja a világ népeit, összefogásra, együttműködésre, a párbeszéd fontosságára hívja fel a figyelmet

mti

A XXI. század kihívásai, a klímaváltozás, a terrorizmus veszélye még inkább összekapcsolja a világ népeit, összefogásra, együttműködésre, a párbeszéd fontosságára hívja fel a figyelmet - mondta Szili Katalin pénteken Gödöllőn a Világbéke-gong avatásán. Az ünnepségen részt vett Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és Indonézia magyarországi nagykövete.

A parlament elnöke kifejtette: New York, Bali, Madrid, London nevének elhangzása ma a terrorizmus veszélyét veti fel és eszünkbe juttatja, hogy a világbékét úgy lehet megteremteni, ha az ehhez szükséges szolidaritást nemcsak óhajtjuk, hanem mi magunk is gyakoroljuk mindennapjainkban. Ma a békét összekapcsoljuk a biztonság óhajával, e két fogalomnak úgy kell kézen fogva járni, mint az ikertestvéreknek - hangoztatta a házelnök.

Djuyoto Suntani, a Világbéke Bizottság elnöke beszédében kifejtette, a Világbéke-gong a béke hangja, azt fejezi ki, hogy ne forduljon az többé elő, ami 2002-ben Bali szigetén történt, amikor egy terrortámadást követően több százan haltak meg ártatlanul.

Az elnök elmondta, hogy a tragédia után alakult meg a Világbéke Bizottság és eddig a földkerekség öt helyén állították fel a gongot, elsőként Európában most Gödöllőn. Azért is esett a választás e városra, mert Gödöllő aktívan részt vállalt a 2004-es cunami utáni  magyar mentő- és orvoscsoportok által nyújtott segítségben; és elsőként Gödöllő szervezett segélykoncertet a bajbajutottakért. A Világbéke-gong szimbólum, arra figyelmeztet, hogy a nagyvilágban valamennyien testvérek vagyunk - húzta alá az elnök.

A Gödöllő főterén felállított, két méter átmérőjű bronz gongot elsőként a parlament elnöke, Mádl Ferenc, Gémesi György polgármester és Mangasi Sihonbing, Indonézia nagykövete szólaltatta meg.

Ezek is érdekelhetik