Hírek

2008.05.29. 17:24

Ötéves csúcsra ugrott a forint

A magyar nemzeti fizetőeszközt a 240,50 forint/eurós szinten jegyezték, ez csaknem háromforintos erősödést jelentett az előző napi árfolyamhoz képest

M. S.

Utoljára 2003 januárjában volt olyan erős a forint, mint csütörtökön. A magyar nemzeti fizetőeszközt a 240,50 forint/eurós szinten jegyezték, ez csaknem háromforintos erősödést jelentett az előző napi árfolyamhoz képest. Az okot az elemzők szerint északi szomszédunknál kell keresni. A pozsonyi kormány 15 százalékkal az erősebb irányba tolta azt a viszonyítási értéket, amely körül a szlovák korona euróval szembeni árfolyamának ingadoznia kell. A lépés hatására a befektetők intenzív koronavásárlásba fogtak, ami egyben megdobta az összes régiós fizetőeszköz árfolyamát.

A szakértők megosztottak azzal kapcsolatban, hogy a következő napokban-hetekben merre veszi az irányt a forint. Egyes elemzők szerint a forint már túl erős, ők inkább gyengülést várnak, akár a 245-250 forint/eurós szintig. Mások szerint viszont van még tere az izmosodásnak, akár a 235-ös szintig is eljuthat a magyar fizetőeszköz. Teljes egyetértés mutatkozik viszont abban, hogy egy-másfél éves távlatban mindenképpen forinterősödés várható, párhuzamosan a magyar gazdaság talpraállásával.

Az erős magyar fizetőeszköz az embereknek inkább jó: ha külföldre mennek, több eurót vagy dollárt kapnak a forintjukért, a devizahitelük törlesztőrészletei csökkennek, és mérséklődik az importtermékek ára is. Rossz viszont azoknak, akik most terveznek devizás kölcsönt felvenni, a külföldi fizetőeszközben számon tartott adósságuk ugyanis nagyobb lesz, és egy esetleges forintgyengülés is hátrányosan érinti őket. Rossz az exportőröknek is, hiszen kevesebb forintot kapnak devizabevételükért.

Ezek is érdekelhetik