Hírek

2008.05.08. 19:52

Aláásná a Magosz a csereszerződéses a földügyleteket

„A szicíliai Camorra leverhetné a díszlépést annak a maffiázásnak, amivel a csereszerződések nyomán az országot lerabolják, a vidéket tönkreteszik a földfelvásárlók.” Így vélekedik a szerinte ipari méreteket öltött földszerzésekről Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke.

Balassa Tamás

A fideszes országgyűlési képviselő a szövetség több szakértőjének társaságában csütörtökön Tengődön és Begedkéren tájékozódott a somogyi földhelyzetről. Lapunk kérdésére úgy vélekedett: elképesztő gazemberség, hogy egy országot üveggyöngyökért kivásárolnak. Ezzel utalt arra, hogy a befektetők – kijátszva a földtörvényt – csereszerződésekkel jutnak parcellákhoz, majd a helyiek elől elviszik a területeket.

Jakab István a jövő héten a Parlamentben is felveti az anomáliát. Szerinte a törvényhozásnak kell megtalálni a megoldást, bezárva a meglévő kiskapukat. Ez ügyben tegnap szót váltott Karsai József MSZP-s képviselővel is, s abban bízik, hogy a vidék sorsát szívükön érző szocialisták szavazatai megnyerhetők lennének egy törvénymódosításhoz. Ez az egypárti kormány számára az első nagy kihívások egyike lehetne. Budai Gyula jogász, a Magosz ügyvezetője igazgatója még tovább ment: szerinte egy kormányváltás után elképzelhető lesz a jogellenesnek vélhető csereszerződések megtámadása. Ez esetben a közérdekű kisajátítás sem lenne kizárt, ami érzékenyen érintené a földek tulajdonosait.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtófőnöke kérdésünkre azt mondta: a csere lehetőségét a kárpótlás idején emelték a törvénybe, hogy az egymástól távoli területek összevonhatók legyenek. A földet földért alapelv azonban megbomlott. A tárca minden spekulációs célú, jogtalan vagyonszerzés elfojtásában, esetleg törvénymódosításban partner, de ilyen irányú hivatalos megkeresést még nem kaptak, tette hozzá a sajtófőnök.

Ezek is érdekelhetik