Hírek

2008.01.30. 06:12

Átkeresztelt szemledíjak

Kedden kezdődött a 39. Magyar Filmszemle. Herendi Gábor, a szemletanács elnöke beszélt arról, hogy a szponzorok miatt átkeresztelt díjak nevei mennyire időtállóak, s a Tarr-féle konfliktusról sem hallgatott.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="180"] "Mi nem Tarr Béla filmjét utasítottuk vissza"
[/caption]– Miért változott idén a díjak elnevezése?
– A fődíjnak eddig soha nem volt neve, és szerintem az RTL Klub által javasolt Arany Orsó vállalható. A tavalyi kettős fődíj nem volt jó megoldás, ezért döntöttünk úgy, hogy a közönségfilmet idén külön, Moziverzum-díjjal jutalmazzuk. Tény, hogy ez név megegyezik a TV2 egyik műsorának címével, ám mivel mindkét csatorna 25-25 millió forinttal támogatja a díjazottakat, az ő kérésüket is méltányolhatónak tartottuk.

– Mi történik, ha a névadó mecénások a jövőben kihátrálnak? Ismét átkeresztelnek?
– Bízom benne, hogy a két kereskedelmi csatorna hosszú távon a partnerünk lesz, de ha mégis változna a szponzorok személye, a két jelenlegi elnevezés szerintem akkor is maradhat. Ha az állandóság igényéről beszélünk, ennél sokkal mélyebb problémákat kell megoldanunk. Az például tarthatatlan, hogy csak szeptemberben kezdjük el szervezni a január végi filmszemlét.

– Tarr Béla filmje, A londoni férfi beárnyékolja a szemlét. Először a szemletanács utasította vissza, hogy ez legyen a nyitófilm, majd amikor mégis felkérték a rendezőt, ő mondott nemet.
– Mi nem Tarr Béla filmjét utasítottuk vissza, hanem technikai okok miatt kellett úgy döntenünk, hogy nem lesz nyitófilm. Egyszerűen nem volt olyan helyszín, ahol ezt megszervezhettük volna. Amikor a sajtóban ebből „ügy” lett, s hallottam, hogy Tarr megszervezte az Urániában a bemutatót, felhívtam, s a csatabárd elásása jeléül felajánlottam: ha ő beleegyezik, hogy ezt az eseményt a szemléhez kapcsoljuk, javasolni fogom a szemletanácsnak, hogy fizessük ki a premier költségeit. A rendező ezt a lehetőséget visszautasította, majd másnap közleményt adott ki, hogy mégis felkértük őt a nyitófilmre. Ez enyhén szólva is csúsztatás, de Tarr Béláról tudjuk, hogy jó PR-szakember.

Herendi Gábor

Született: 1960. december 2.

Iskolái: SOTE, fogorvosi kar (1984).

Filmjei: Valami Amerika (2001), Magyar Vándor (2003), Lora (2007)

– Igaz, hogy Tarr filmjének előzetes vetítésére a szemle tagjai el sem mentek?
– A rendező nem volt hajlandó DVD-lemezen átadni nekünk a filmet, inkább külön vetítést szervezett. A héttagú szemletanácsból ketten már láttuk az alkotást Cannes-ban, a másik öt kollégánk közül pedig valóban csak egy ember ért rá akkor. Ám ha mindenki ezt a gyakorlatot követné, egy komplett előfesztivált kellene tartanunk. A többi rendezőnek nem volt baja a DVD-változat kiadásával. Erre csak azt mondom: lehet fenegyereknek lenni, de akkor az ember ne csodálkozzon a következményeken.

Iskolái: SOTE, fogorvosi kar (1984).

Filmjei: Valami Amerika (2001), Magyar Vándor (2003), Lora (2007) -->

Ezek is érdekelhetik