Hírek

2007.11.29. 17:40

Bérhátrányban a nők

Noha Magyarországon az utóbbi évtizedben a felére csökkent a nők és férfiak bére közötti különbség, a helyzet még mindig nem túl rózsás. A nők bruttó bére ugyanis átlagosan 11 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké.

Tóth Marcella

Egymillió forintra büntetett egy céget tavaly augusztusban az Egyenlő Bánásmód Hatóság amiatt, hogy egy gyártósoron dolgozó női alkalmazott a férfiakénál alacsonyabb órabért kapott. A panaszos nőnek 385 forintos órabért fizetett a társaság, míg az azonos beosztásban dolgozó férfiak 430-600 forint között kerestek óránként. A fenti eset csak egy a sok közül, amikor az azonos munkakörben dolgozó nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint például az oktatásban a férfiak átlagosan havi bruttó 200 ezer forintot kerestek tavaly, ezzel szemben a nők csak 171 ezret.

Sok esetben már a felvételnél tetten érhető a nőkkel szembeni diszkrimináció. Még mindig elterjedt az a nézet, hogy a fiatal nő azért nem jó, mert később elmegy szülni, a kisgyermekes anya sokat hiányzik majd, ha a lurkók betegek, a negyven-ötven évnél idősebbek pedig már nem értenek semmihez – tapasztalja Egerszegi Dorottya, a Nők a munka világában egyesület elnöke. A nők már a béralkunál sem tudják olyan jól érvényesíteni az érdekeiket, mint a férfiak. Később pedig azért is alacsonyabb lesz a fizetésük, mert a gyermekvállalás miatt több inaktív periódus is van az életükben – tette hozzá.

Mindezek ellenére optimizmusra adnak okot az Eurostat (Európai Közösségek Statisztikai Hivatala) legfrissebb, 2005-ös adatai. Eszerint ugyanis folyamatosan javul a helyzet Magyarországon. A nők bruttó bére két évvel ezelőtt átlagosan 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint a férfiaké. Noha ez az adat sem túl rózsás, már a fele a 1995-ös 22 százaléknak.

A magyarországi adat különösen kedvezőnek mondható az Európai Unió egészét megvizsgálva. A tagállamok átlagában ugyanis 15 százalékos a fizetéskülönbség a férfiak javára. „Ez azt jelenti, mintha évente mintegy 53 nap után nem kapnának  fizetést a nők” – érzékeltette a problémát korábban Gurmai Zita, az Európai Parlament szocialista párti képviselője, a nőjogi és esélyegyenlőségi bizottság alelnöke.

Annak ellenére jelentősek a fizetésbeli különbségek, hogy már az 1957-es Római Szerződés rögzítette a nemek közötti esélyegyenlőség elvét, különös tekintettel a férfiak és nők azonos bérezésére. Elsőként a francia kormány elégelte meg a diszkriminációt: azt tervezi, hogy pénzbüntetéssel sújtja azokat a vállalatokat, amelyek nem tartják be a férfiak és a nők fizetésének kiegyenlítéséről szóló törvényt. A jogszabály érvényesítésének eszközeiről most folynak a tárgyalások a francia kormány, illetve a szakszervezetek és a vállalatok képviselői között. A tervek szerint a cégeknek minden évben az üzemi tanácsok elé kell majd tárniuk az azonos beosztásban dolgozó nők és férfiak fizetéséről szóló kimutatásokat, amelyeket országosan egységes sablonok alapján készítenek el.

Ezek is érdekelhetik