Hírek

2007.06.30. 17:32

Népszavazás: vitába keveredett Gyurcsány az Ab elnökkel

BAMA

Gyurcsány Ferenc nem tudja, hogy a jogi megfontolásokon túl milyen egyéb szempontok alapján engedte át az Alkotmánybíróság (Ab) a vizitdíjra és a tandíjra vonatkozó népszavazási kérdést. A kormányfő egy kereskedelmi rádióműsorban hangot adott annak a gyanúnak, hogy az Ab politikai értékválasztás alapján döntött. A miniszterelnök le is vezette mire is gondol: az államháztartás részét képező szervezetek, így az egészségügyi és a felsőoktatási intézmények bevételei és kiadásai a költségvetés részét képezik. Szerinte ezt az Ab korábban így is kezelte, a testület többsége most úgy döntött, hogy nem veszi figyelembe ezt a körülményt.

Bihari Mihály, az Ab elnöke, volt MSZP-s honatya elismételte érveiket. Ezek szerint a költségvetési törvény és a költségvetés nem azonos. Az előbbi tételeiről, illetve végrehajtásáról nem lehet népszavazást tartani, ám az olyan kérdésekről, amelyek érintik a költségvetést, már igen. A tandíjat például azért lehet megszavaztatni, mert a felsőoktatási törvényben szerepel, nem a költségvetési törvényben. Ha jövőre beteszik az utóbbiba, akkor tiltott tárgy lesz. A vizitdíj és a kórházi napidíj pedig helyi bevételnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!