Hírek

2006.06.25. 17:13

Ellenőrző kommandó vizsgálja a vendéglátókat

A nyári idegenforgalmi szezonban fokozott élelmiszer-ellenőrzésekre készültek fel a hatóságok a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal koordinálásával.

Sz. Sz.

A hivatal közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a nyári meleg kedvez a baktériumok szaporodásának, és ez elősegíti az élelmiszerek romlását, az élelmiszerfertőzések, mérgezések megszaporodását. A meleg és a megnövekedett áruforgalom túlterheli a hűtők kapacitását. Hozzáteszik, hogy a vendéglátóipari egységekben nyáron gyakori a dolgozók túlterhelése, szakképzetlen dolgozók alkalmazása. Ez is növeli az egészségre ártalmas, vagy rossz minőségű élelmiszerek forgalomba kerülésének valószínűségét.

Fokozottan ellenőrzik a hatóságok az idegenforgalmi időszakban kiemelten látogatott vendéglátóhelyeket és kereskedelmi egységeket. Ide tartoznak a szállodák, éttermek, büfék, piacok, vásárcsarnokok, valamint a nagy élelmiszer-áruházak. Az ellenőrzések azonban a kisebb egységeket sem kerülik el – teszik hozzá. A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek: nyári táborok, bölcsődei, óvodai konyhák, üzemi étkeztető helyek is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre.

Ezek is érdekelhetik