Hírek

2005.10.26. 00:00

Kontár munka

Éber Sándor

Az Oktatási Minisztérium újabb cégértábláját trafálta telibe az Alkotmánybíróság. A taláros testület most a tárca legfontosabb és legértékesebb reformjának tartott felsőoktatási törvényt nyilvánította alkotmányellenesnek. Az alkotmánybírák korábban kifogást emeltek a felvételi pontok számításával kapcsolatban, és kismértékű esélyegyenlőséget állapítottak meg. A grémium elé került a tanárok titoktartásának ügye is, de a szaktárca a kritikákra hallgatva módosított a szabályozáson.

Magyar Bálint évek óta próbálja keresztülverni a felsőoktatási törvényt, amelynek mintegy 23 tervezete volt. Az alkotmánybírák tavaly év végén már kifogásolták, hogy a kétciklusú képzési rendszer bevezetése érdekében hozott szabályozást nem kormányrendeletnek, hanem törvénynek kellett volna rögzítenie. Idén októberben módosításokat írtak bele a még hatályban lévő, régi felsőoktatási törvénybe annak érdekében, hogy szeptemberben már elkezdődhessen a bolognai folyamatoknak megfelelő felsőoktatási képzés. A Fidesz már be is mószerolta a törvényt a taláros testületnél.

A 70-es, 80-as évek magyar bábfilmjein felnőtt generációnak a jóindulatú ezermester alakja, Mekk Elek ugrik be. Az ügyetlen kontár úgy épített házat a disznóknak, hogy a tetővel kezdte, s míg falazott, a malacoknak kellett tartaniuk a tetőt. Az Oktatási Minisztérium pongyola törvényi szabályozása többször is e munkára emlékeztet. A szükséges és óhajtott reformok legfőbb akadálya maga a szaktárca. Magyar Bálint darázsfészekbe nyúlt az egyetemi autonómia kérdésében. Az alkotmányellenesnek ítélt passzusok után azzal nem lehet érvelni, hogy a felsőoktatásban lévő önös érdekek s a néhány hallgatót oktató, gazdaságtalanul működő szakok akadályozzák a reformokat. A jogszabályoknak ugyanis meg kell felelniük az alkotmányos normáknak. Ez alól senki sem bújhat ki.

A Sulinetet, érettségi botrányt, Ciscót, lakásügyet ordító ellenzék már régóta szeretné, ha a miniszter feladná, s Mekk Elek módjára megfutamodna támadói elől. Remélhetőleg az ezermesterhez hasonlóan az oktatási miniszter is megtalálja a megoldást. Mekk Elek végül a tehénnek varrt foltos ruhával lett elismert szakember.

Ezek is érdekelhetik