Hírek

2005.09.08. 00:00

Különleges sör kizárólag nőknek

A szász-anhalti Colbitzban működő sörfőzde, a Heidebrauerei sokat ígérő kísérleteket folytat kifejezetten nők számára készülő folyékony kenyér előállítására. Vajon milyennek néz ki, hogy ízlik?

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="228"] Németországban egyre kevesebben választják a világos sört, inkább a különböző mixek válnak keresetté
[/caption]Christian August ügyvezető még nem tud végérvényes megoldással szolgálni. Több mint egy esztendeje foglalkoztatja az új ital, amelyet piacra kíván dobni. „Még nem született döntés a végleges aromáról és külalakról” – mondja. Annyi látszik csupán bizonyosnak, hogy a „női sör” nem keverékitalként kerül majd a palackokba. Nyitott kérdés még az időpont is, amikor a termék megjelenhet. Christian August tartja magát a ház irányvonalához, hogy árpalét a német tisztasági törvény előírásai szerint lehet csak készíteni. Az izgalmas, új kreációhoz a sörfőzde külső gazdasági támogatást is igénybe vett. A magdeburg-stendali főiskolával együttműködve készülhetett el egy diplomamunka a nők igényeinek megfelelő, trendi sörről. Susan Heimlich ezzel az átfogó dolgozattal fejezte be tavaly üzemgazdászi tanulmányait. Az ifjú hölgy időközben egy betegbiztosító pénztár marketingrészlegén helyezkedett el. A dokumentum lapjai azonban mind a mai napig örömet jelentenek számára, jóllehet, ő maga egyáltalán nem iszik sört, még kólával kevert barnát sem. „Teljesen egyértelmű: a férfiak a klasszikus sörivók” – világít rá Susan Heimlich, aki tizenöt különböző sörrel és sörkoktéllal 2004-ben kutatóútra indult. Először a tizennyolc és harminc év közötti nőket vonta be a megfigyelésbe, mivel a leendő „női sör” elsősorban ezt a korosztályt kívánja megcélozni. Az élen végzett öt típust újabb ízlelési tesztnek vetette alá. A százötven próbaalanynak legjobban a belga málnasör ízlett, s a többiek is a könnyű, friss ízhatást képviselték.

Most tehát már világosnak látszik, mi kell a nőnek. Emellett a legfigyelemreméltóbb, hogy az új ital nem viselheti a sör nevet, és egyáltalán nem kerülhet az immár klasszikus barna flaskákba. A szem dönt ugyanis, márpedig a szem a kisebb formákat kedveli. Ideális a kétdecis palack volna, lehetőség szerint világos, átlátszó vagy fehér, fagyos optikai hatással. A kék árnyalat is megdobogtathatja a hölgyek szívét. A feladat augusztus vége óta nem hagyja nyugodni a sörfőző szakembereket, a becsvágy hajtja őket. A legkisebb problémát az átlátszó palack jelenti. A mai gyártási tapasztalatoknál ugyanis az üveg már nem játszik szerepet a sör eltarthatóságában. A többi feltétel viszont leleményességet kíván.

A colbitzi Heidebrauerei termelése nő, szemben a németországi sörfogyasztás visszaesésével. Az idén ötvenezer hektoliter sört főznek, ami megfelel a három éve tartó növekedési ütemnek. A termékek csaknem hetven százaléka pilzeni típusú, több mint huszonöt százalékot pedig a baksör tesz ki. A barna sör érezhetően mind nagyobb kedveltségnek örvend, s jelenleg mintegy hat százalékot képvisel.  

Ezek is érdekelhetik