önkormányzati választások 2019

2019.10.13. 22:49

Ismét Szemereyné Pataki Klaudia lett Kecskemét polgármestere

A szavazatok 50,21 %-ával Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) győzőtt Kecskeméten a 2019-es önkormányzati választásokon, így továbbra is ő marad a megyeszékhely polgármestere.

Hraskó István / MTI

Fotó: Bús Csaba

Második helyen végzett Lejer Zoltán (Szövetség a Hírös Városért) 37,05 %-kal, harmadik pedig Hegedűs Gábor Imre (független) 8,5 %-kal.

A kecskeméti közgyűlés összetétele a következő:

Fidesz-KDNP 8

Szövetség a Hírös Városért 6

Kompenzációs listáról 3-3 jelölt került a közgyűlésbe.

Miután biztossá váltak az eredmények, a Fidesz-KDNP kecskeméti eredményváróján először dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, volt polgármester szólalt fel.

– Nagyon örülök, hogy ilyen sokan itt vagytok. Nem csak akkor kell itt lenni, amikor minden oké, hanem akkor is, amikor szorosabb az eredmény. Úgy néz ki, hogy ebben a mostani választási őrületben Kecskemétet a Fidesz-KDNP megtartotta, a polgármester a régi maradt – kezdte beszédét, melyet ekkor hosszú taps szakított meg. Zombor Gábor kijelentette: Szemereyné Pataki Klaudia “van olyan felkészült és határozott, hogy a megváltozott összetételű testületben is eredményesen tud majd dolgozni”. Gratulált a megválasztott Fidesz-KDNP-s képviselőknek, és azoknak is, akik nem szereztek mandátumot, mert nagy munkát végeztek.

– Arra kérem őket, hogy ne hagyják el a hitüket, és továbbra is dolgozzunk együtt, lesznek új kihívások. Nagyon értékes emberek kerültek be a rendszerünkbe – fogalmazott Zombor Gábor, aki a “régi motorosok” közül Bogasov István munkáját emelte ki.

– Az, hogy ilyen sokan itt vagyunk, jelzi azt is, hogy nagyon erős tartalékok vannak ebben a csapatban. Az országos eredmények alapján mindenki döntse el, mi miért történt, bizonyos események befolyásolták-e az önkormányzati választást. Egyébként pedig legyünk büszkék arra, hogy ez a város hosszú-hosszú évtizedek óta értékmentő módon működik, és ez így lesz az elkövetkező öt évben is – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Ezután Szemereyné Pataki Klaudia beszélt, aki egyenként ugyancsak megköszönte munkáját az összes induló jelöltnek. Mint mondta, a 14 körzetből 8-ban nyertek, és a kompenzációs listáról is többen kerülnek majd be a töredékszavazatoknak köszönhetően, így stabil többsége lesz a Fidesz-KDNP-nek.

Szemereyné Pataki Klaudia: “félúton járunk, nincs idő pihenésre”

Az úthálózat fejlesztését, a tömegközlekedés megreformálását, a kultúra, a szórakozás és az ifjúság területét nevezte az elkövetkező öt év kiemelt feladatainak Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), akit ismét megválasztottak Kecskemét polgármesterének. Gratulált minden jelöltjüknek és az ellenzéknek is.

Az újrázó kecskeméti polgármester kérdésünkre elmondta: optimistán várta a választást, és úgy véli, miután a Fidesz-KDNP-nek lesz többsége a képviselő-testületben, igazolódott is az optimizmusa. Gratulált minden megválasztott képviselőjüknek, azoknak is, akiknek nem sikerült végül mandátumot szerezniük, de végigdolgozták a kampányt, többen pedig évek óta civil tevékenységet is végeznek. Majd gratulált az ellenzéki összefogásnak is az elért eredményekhez, hozzátéve: sok sikert kíván munkájukhoz, hiszen látható, hogy “szépen vannak elvárások a polgárok irányából”, olyan feladatok, amelyek még befejezésre várnak.

– Szerencsére Kecskeméten a Fidesz-KDNP megőrizte a stabil többségét, ennek nagyon örülök. Köszönöm ezt a keresztény-polgári értékrendű polgárainknak, akik úgy gondolták, hogy támogatják az eddigi városvezetést bizalmukkal – mondta Szemereyné Pataki Klaudia. Mint fogalmazott: azokban a körzetekben is szép sikereket értek el, ahol bátran váltottak és behoztak új jelölteket.

– Stabilan, mindig tisztességesen végeztük a feladatunkat, azt tartottuk szem előtt, hogy mi a város számára fontos, mit szeretnének a kecskeméti polgárok, mit igényelnek. Úgy vélem, ezt értékelték a kecskemétiek – hangsúlyozta, majd kijelentette: “mindenki nyert ezen a választáson, de elsősorban Kecskemét”.

Szemereyné Pataki Klaudia leszögezte: “pihenésre nem lesz idő, hiszen látható, hogy félúton jár a város”, sok olyan nagy fejlesztés, beruházás van folyamatban, amelyek befolyásolják a közhangulatot, hiszen “minden változás feszültséggel jár, ezeket a legnehezebb átélni, menedzselni”, és ezeket szeretnék jól befejezni.

Az új ciklus legfontosabb területeként a közlekedést és az úthálózatot említette, amin erőteljesen kell dolgozni, jó megoldásokat kell találni. Szemereyné Pataki Klaudia emellett nagyon fontosnak tartja a tömegközlekedés megreformálását, egy teljesen új rendszer kialakítását, és kiemelt figyelmet szán a kultúra, a szórakozás és az ifjúság területének, valamint az egyetemi beruházásnak is, mert az oktatási intézmények jelentik a város jövőjét.

Mint a polgármestertől megtudtuk, már várhatóan október 24-én, csütörtökön megtarthatja alakuló ülését az új közgyűlés.

– Minél gyorsabban el kell kezdeni a munkát, mert már november elején döntenünk kell a tömegközlekedési hálózatra kiírt tender eredményéről – tekintett előre Szemereyné Pataki Klaudia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!