Asztalitenisz

2024.04.23. 07:00

Jó eredmények születtek a kiskunfélegyházi diákolimpia országos döntőjén – galériával

Az Asztalitenisz Diákolimpia Országos döntőjének Kiskunfélegyháza adott otthont. Az elmúlt hétvégén, pénteken szombaton és vasárnap összesen tizenkét egyéni versenyszámban és négy csapatversenyeben hirdettek bajnokokat a Városi Sportcsarnokban.

Szentirmay Tamás

Nem először, hanem már harmadik alkalommal adott otthont Kiskunfélegyháza az Asztalitenisz Diákolimpia országos döntőjének. A tizenkilenc megyéből összesen 4880 nevezés érkezett idén ebben a sportágban, melyet alapszintű és vármegyei döntők után most a legeredményesebbeknek az országos döntő követett. A Városi Sportcsarnokban húsz felállított asztal várta a hat korcsoport résztvevőit, akik három nap alatt, pénteken, szombaton és vasárnap álltak asztal mögé. Szombaton a megnyitó ünnepségen, ott volt dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Kovacsics Imre a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, Sári László a Magyar Diáksport Szövetség Asztalitenisz albizottságának vezetője, aki a versenybíró elnöki feladatot látta el, továbbá Csordás Roland a Kiskunfélegyházi Szabadidősport és Sportnapközi Kft. ügyvezető igazgatója, Zsámboki Anna a Bács-Kiskun vármegyei Diák és Szabadidősport Egyesület elnöke.

asztalitenisz, döntő, ping-pong
Jó eredmények születtek a kiskunfélegyházi diákolimpia országos döntőjén
Fotó: Szentirmay Tamás

A Himnusz elhangzása után a sportolókat, edzőket, tanárokat, szülőket Mák Kornél köszöntötte. – Mindig szívesen jövők valamelyik diákolimpiai sportág versenyére. Egy szóval lehet jellemezni ezt a mozgalmat, hogy élő. Élő azért, mert több tízezer gyermeket mozgat meg az országban, és mindig azt tapasztalom, hogy a sport szeretete a különböző sportágakban valóban élő. Mindenkiben van valamilyen tehetség, vagy tudásban, tudományágban, sportban. Az asztalitenisz az a sportág, amely ügyességet kíván, és ha van egy asztal, akkor már lehet rajta játszani. A sport előhozza az emberből a tehetséget és motiválja. Azt kívánom, hogy mindenki sikeres legyen, és szeresse a sportot, hangsúlyozta Mák Kornél.

Egy ókori mondással kezdte beszédét Kovacsics Imre. – Beszélj hangosan, hogy haljanak, beszélj érthetően, hogy értsenek és beszélj röviden, hogy szeressenek. Ezeknek megpróbálok eleget tenni, mondta. A diákolimpia Magyarország legnagyobb utánpótlás nevelő rendszere. Az országos döntőkbe több mint tizenötezer diák jut el a különböző sportágakban. Asztalitenisz sportágban ebben a tanévben 4880 gyerek nevezett, közülük a legjobbak Kiskunfélegyházán versengenek a helyezésekért. Itt már nincs vesztes, csak a jobbak között lesz majd legjobb. A Magyar Diáksport Szövetség nagy gondot fordít arra, hogy a diákolimpiai mozgalom betöltse azt a kettős szerepet, amire vállalkozott. Egy részt az egészséges életmódra, az aktív életre nevelje a fiatalokat, másrészt pedig tehetségeket kutasson fel, és utánpótlást biztosítson a világversenyekre. Bízom benne, hogy azok a gyerekek, akik most itt versenyeznek, lesznek közöttük olyanok, akiket nyolc, tizenkettő vagy tizenhat év múlva már ott láthatunk az olimpián.

Kovacsics Imre elmondta még, hogy a Bács-Kiskun vármegyei Diák és Szabadidősport Egyesület, a Magyar Diáksport Szövetség egyik meghatározó szervezete, aktív, megbízható, és szakmailag magas szinten áll. Ezt bizonyítják azok az országos diákolimpiai döntők, amelyeket ők rendeznek. Arra kérte a jelenlévőket, hogy továbbra is támogassák diákolimpiai mozgalmat. 

A diákolimpiai eskütételt a kiskunfélegyházi Platán utcai Általános Iskola első, második korcsoportos lány tagjai olvasták fel, ami után elkezdődhetett a veseny. Pénteken és vasárnap az egyéni számokat, szombaton pedig a csapatversenyeket bonyolították le a fiúk és lányok között.

A vármegyei eredmények: I-II. korcsoport leány „B” egyéni 5. Maros Mirjam (Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola). I-II. leány „A” egyéni 1. Nagy Zsófia (Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Soltvadkert). I-II. fiú „B” egyéni 2. Rekedt-Nagy Zoltán (Kiskunfélegyházi József Attila Sportiskolai Általános Iskola). I-II. fiú „A” egyéni 6. Horváth Dániel (Kiskunfélegyházi József Attila Sportiskolai Általános Iskola). I-II. leány csapat 2. Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola (Jaksa Emma, Szabó Hella, Varga-Bene Olívia), 4. Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola (Csujok Ida, Jász Miléna, Katona Lia Abigél). I-II. fiú csapat 1. Kiskunfélegyházi József Attila Sportiskolai Általános Iskola (Alács Botond, Horváth Dániel, Rekedt-Nagy Zoltán). III-IV. leány „B” egyéni 2. Burai Lili (Szent László Általános Művelődési Központ Baja), 7. Balogh Laura (II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Tázlár). III-IV. leány „A” egyéni 3. Pellikán Lia (Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium), 5. Sipos Zille Iringó (Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola Soltvadkert). III-IV. fiú „A” egyéni 1. Szabó Lénárd (Szent László Általános Művelődési Központ Baja), 5. Li Xiang (Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola). III-IV. fiú csapat 6. Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola (Balogh Zalán, Botos Dávid Endre, Török Hunor, Vörös Sándor). V-VI. leány „B” egyéni 4. Mészáros Abigél (Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola Gimnázium és Technikum), 7. Bíró Nóra (Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium). V-VI. leány „A” egyéni 1. Tanács Nóra (Kiskunhalasi Református Kollégium), 2. Müller Evelin (Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium). V-VI. fiú „B” egyéni 8. Horváth Márk (Bajai III. Béla Gimnázium).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában