Díjlovas Championátus

2023.10.09. 20:25

Kiskunmajsa is felkerült a díjlovagló szakág térképére

Optimális esetben hét kiképzési szinten átjutva jut el egy kezdő díjlovas a nyereg alá szoktatott csikójával az előkészítő osztály feladataitól a világversenyek döntőit jelentő nagydíj zenés kűrig. Az egymásra épülő kiképzési fokozatok magyar bajnoksága a Championátus, amelyet 127 ló 293 programjának bírálatával az elmúlt hétvégén rendeztek a Nemzeti Lovardában. A kiskunmajsai Czombos Enikő bronzérmet szerzett Harlekin nevű lovával.

Baon.hu

A dobogó harmadik fokán Czombos Enikő.

Fotó: Paizs Gábor

Bács-Kiskun vármegyéből hat lovas nyergelt a bajnokságért. A hetényegyházi Fülöp Kft-ből, Fülöp Noémi tanítványai közül az előkészítő ifi kategóriában Sikár Mária 10., az előkészítőnél két fokkal nehezebb könnyű osztály ifi csoportjában Kiss Beatrix az 5., ugyanitt a felnőttek között Borsodi Bettina szintén az 5., Anka Zsófia a 9. helyen végzett.

Az előkészítőt követő alapfokban indult a Délkelet-Magyarország régiós bajnokságát három hete Mórahalmon megnyerő, kiskunmajsai Czombos Enikő a Harlekin nevű, Hortobágyon tenyésztett heréltjén, amellyel a 2022-es Championátuson, friss rajtengedélyesként ezüstérmes volt. Az első feladatban a 20 ifiből a második helyen zárt 69,375 százalékkal. A második, vasárnapi feladatban kétszer nem egészen pontos segítséget adott lovának és az ekkor szerzett 66,447 százalékkal összesítésben most bronzérmes lett a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 12. évfolyamos tanulója. A díjlovaglást vele együtt kezdő 15 éves húga, iskolatársa, Czombos Nóra pont fordítva teljesített Franzino nevű, még fiatalnak számító 7 éves lován. Ő egy közepes első program után másodjára 67,5 százalékot kapott, amellyel összesítésben feljött az 5. helyre.

A versenyen éppen a Czombos-testvérek feladatában korrekord született. 

Krucsó Szabolcs díjugrató magyar bajnok lánya, Krucsó Karolina Baracskáról 10 évesen kettős győzelemmel nyerte az alapfokú ifik bajnokságát. Ilyen fiatal bajnokot még nem avattak a szakágban. Édesanyja, Madarasi Anna nemcsak szülőként volt vele, hanem a könnyű osztályban – a lányát is edző Pachl Péter tanítványaként – a könnyű osztályban a 10. helyen végzett. 

A Czombos-testvérek teljesítményéhez tartozik, hogy mindezt nem egy díjlovagló négyszög méretű, legalább 20x40 méteres fedeles lovardával, jártatógéppel rendelkező lovardában, tízmilliós, már-már önjáróvá idomított lovakon érték el. Edzőjük, Almásiné Somogyi Zsuzsa két éve Kunszállásról jár át hozzájuk a család kiskunmajsai tanyájára. Nórának jövőre a könnyűosztály, Enikőnek a versenyidény végére e feletti, már a szakág klasszikus elemét, az oldaljárást is tartalmazó könnyű-középosztály lesz a sportpályája következő állomása. 

Czombos Enikő és Harlekin az A/4 feladatban.
Fotó: Paizs Gábor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában