Jégkorong

2024.04.28. 14:58

Győzelemmel kezdte a magyar válogatott a divízió I/A világbajnokságot

A magyar jégkorong-válogatott Japán ellen lépett jégre vasárnap a bolzanói divízió 1/A világbajnokságon és 3–1-re legyőzte a szigetországi csapatot. Don MacAdam szövetségi kapitány csapata Varga Balázs nyolcadik percben esett góljával sokáig vezetett, a harmadik harmad elején pedig Terbócs István növelte a különbséget. A rivális emberelőnyben szépített, ám Hári János üres kapus gólja lezárta az összecsapást. A vb-n hivatalosan a feljutás a magyar válogatott célja, de nem árt az óvatosság, előbb a biztos bennmaradás legyen meg.

MW

Erdély Csanád (b2) és Nariszava Jutajapán kapus (b3) a Magyarország-Japán mérkőzésen

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Eseménydúsan kezdődött a meccs. Mihály Ákost már a 3. percben kiállították, ami után a hoki történetének egyik legbravúrosabb emberhátrányos játékát produkálta a magyar válogatott. Úgy védekezte ki a két percet, hogy közben két japánt is kiállítottak... Az lett volna a slusszpoén, ha még gólt is ütöttünk volna, ám ez Mihály kiállításának leteltével, öt a három ellen sem sikerült sajnos – tudósított a Magyar Nemzet.

SZABÓ Bence; NÉMETH Kristóf
Szabó Bence (b) és Németh Kristóf (j), valamint a japán Hajata Szeija (k) a Magyarország-Japán mérkőzésen
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A 8. percben mégis sikerült megszerezni a vezetést. Szabó Bence bal oldali lövése kipattant, a vb-újonc Varga Balázs érkezett jókor és a kapuba kotorta a korongot (1–0). Az első harmadban ezután is végig a magyar válogatott dominált.

A folytatásban a japánok növelték az iramot és átvették az irányítást, a kapuban Bálizs Bence bravúrjainkat köszönhetően sikerült tartani az állást. Hiába, a jó kapusteljesítmény mindennek az alapja a jégkorongban.

A magyar válogatott ezekkel a sorokkal vágott neki a Japán elleni világbajnoki mérkőzésnek:

Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség Facebook-oldala

Az utolsó húsz perc elején szerencsés góllal növelte az előnyt a magyar válogatott. Terbócs húzta laposan kapura a korongot, amely Nariszava lábai között csúszott a hálóba (2–0). Szerencsés gól, de ki bánja!

Egy perc múlva Sárpátki eldönthette volna a mérkőzést, már-már gólt kiáltottunk, ám Nariszava ekkor hatalmas bravúrral hárított. A kihagyott lehetőség után megint meleg pillanatok következtek. A japánok még nagyobb iramra kapcsoltak, s Varga, az első gól szerzőjét fölösleges szabálytalanság miatt kiállították. Az ázsiaiak mázlis találattal használták ki a lehetőséget. Nakadzsima pocsék lövése méterekkel kapu mellé szállt volna, ám a korong Nilsson korcsolyájáról védhetetlenül vágódott Bálizs kapujába (2–1).

Magyar szurkolók a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság elsõ fordulójában játszott Magyarország-Japán mérkőzésen 
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A hajrában a japánok lehozták Nariszavát, ahogy az lenni szokott, ez inkább a másik csapatnak, ezúttal a magyar válogatottnak jelentett lehetőséget. Korongszerzés után Galló ugrott ki, mégsem passzolt a kapuba, hanem leadta a korongot Hárinak, így az ő góljával alakult ki a 3–1-es magyar győzelem.

Noha a magyar válogatott februárban hazai pályán az olimpiai selejtezőtornán 2-1-re kikapott Japántól, világbajnokságon nem szakadt meg a sorozat, zsinórban hetedszerre is a mieink nyertek.

A folytatás sem lesz könnyű, kedden a torna másik ázsiai alakulatával, a dél-koreaiakkal mérkőzik meg a magyar válogatott. Szerdán a 17 székellyel felálló román, pénteken a házigazda olasz, szombaton pedig a szlovén csapat lesz az ellenfél. 

Két csapat kerül fel az elitbe, egy esik ki a divízió I/A, reméljük a hajrában a magyar válogatott a feljutásért küzd majd, s nem a bennmaradásért.

MacAdam: a védekezés alapozta meg a győzelmet

Don MacAdam, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya szerint a védekezés alapozta meg a japánok elleni 3-1-es sikert a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon vasárnap.

Tudtuk, hogy nehéz lesz, hiszen Japán jó csapattal érkezett, februárban Budapesten legyőzött minket. Ezenkívül a vb első meccse eleve mindig nehéz. Jókor lőttünk gólokat, ugyanakkor voltak fegyelmezetlenségek, amivel saját dolgunkat nehezítettük meg. Leszámítva az egy, korcsolyán megpattanó szerencsétlen gólt, a védelem, az emberhátrányos egység és Bálizs Bence kapusteljesítménye tartást adott. Az első győzelem megvan, nem adták könnyen. Bízom a jó folytatásban

– mondta az MTI-nek MacAdam.

SZILASSY Zoltán; MACADAM, Don
Don MacAdam szövetségi kapitány (j) és Szilassy Zoltán segédedzõ (b) a Magyarország-Japán mérkőzésen 
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Szlovén vereséggel indult a torna

A dél-koreai válogatott 4–2-re legyőzte a szlovén csapatot a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság első mérkőzésén, vasárnap.

A tavaly még az elitben szereplő európai együttes hamar, a 4. percben vezetést szerzett - Sabolic maradt üresen a kapu előtt -, de a rivális bő egy perc alatt fordított még a szünet előtt. 

A második harmad is szlovén góllal indult, ám a dél-koreaiak a 49. percben emberelőnyben, egy védő botján irányt változtató lövéssel újból vezettek. Erősen nyomtak a hajrában a szlovénok, egy kontrából azonban megpecsételődött a sorsuk. Az ázsiaiak a végén büntetőt rontottak, de így is begyűjtötték a számukra fontos három pontot.

Eredmény, 1. forduló: 

Koreai Köztársaság-Szlovénia 4–2 (2–1, 0–1, 2–0)

A mérkőzés itt nézhető meg: 

Szilassy Zoltán, a férfiválogatott másodedzője mondta el várakozásait a Japán elleni vb-rajt előtt:

Általános vélemény, hogy az elmúlt években megfakult az a szellemiség, amely a válogatottat hosszú éveken át jellemezte, éppen ezért örömteli, hogy Sofron István a csapat élére állt

A Sofron Istvánnal készített interjú itt nézhető meg:

A világbajnokság programja

Április 28., vasárnap:
Szlovénia–Koreai Köztársaság 12.30
MAGYARORSZÁG–Japán 16.00
Olaszország–Románia 19.30

Április 30., kedd:
Szlovénia–Románia 12.30
MAGYARORSZÁG–Koreai Köztársaság 16.00
Olaszország–Japán 19.30

Május 1., szerda:
MAGYARORSZÁG–Románia 12.30
Japán–Koreai Köztársaság 16.30
Olaszország–Szlovénia 19.30

Május 3., péntek:
Koreai Köztársaság–Románia 12.30
Szlovénia–Japán 16.30
Olaszország–MAGYARORSZÁG 19.30

Május 4., szombat:
Románia–Japán 12.30
Olaszország–Koreai Köztársaság 16.30
Szlovénia–MAGYARORSZÁG 19.30

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában