Kelemen László

2023.09.02. 07:00

Nemcsak a karja erős, az elméje is éles a fülöpszállási szkanderbajnoknak

Újabb nemzetközi sikert könyvelhetett el a fülöpszállási Kelemen László súlyemelő, többszörös országos szkanderbajnok, világbajnoki ezüstérmes szkander versenyző. A sportember egy arannyal és egy ezüstéremmel tért haza a moldovai szkander Európa-bajnokságról.

Gulyás Sándor

Kelemen László egy arannyal és egy ezüstéremmel tért haza a moldovai szkander Európa-bajnokságról

Fotó: Gulyás Sándor

Kelemen László súlyemelőként kezdte sportpályafutását Kecskeméten. A szkanderrel 1988-ban ismerkedett meg. Élete első versenyén ugyan kikapott, de a vereség nem szegte kedvét a tizenhat éves fiatalembernek. 

– Folyamatosan edzettem és minden alkalmat megragadtam, hogy bizonyítsak. Majd tíz évre rá alakult meg Fülöpszálláson a súlyemelő, egy évre rá a szkander szakosztály. A versenyekre a tűzoltószertárban kialakított edzőteremben készültünk, eleinte hárman voltunk, de a létszám egyre gyarapodott. Az akkori polgármester kérésének eleget téve 1999-ben szerveztük meg az első versenyünket a Magyar Szkanderszövetség jóváhagyásával. A súlyemelésből kinőtt sportág világra szóló sikereket hozott településünk számára. Munkám eredményeként a magyar szkanderválogatott tagjaként több világbajnokságon is indultam. Első ízben Egyiptomban, majd Japánban bizonyítottam. Finnországban, 2000-ben világbajnoki ezüstérmet szereztem, egyben Magyarország eddigi legjobb eredményét értem el felnőtt kategóriában – emlékezett vissza a kezdetekre a fülöpszállási sportember.

Kelemen László számára innentől kezdve nem volt megállás, sorra születtek a jobbnál jobb eredmények. Az egyéni sikerek mellett mint edző is bizonyított. Tanítványai közül többszörös országos bajnokok, válogatott szintű versenyzők, és Európa bajnoki érmesek kerültek ki. Edzői és versenyzői munkájáért 1999-ben megkapta a Fülöpszállás Díszpolgára címet. 

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy nevünk nemcsak Magyarországon ismert, letettük névjegyünket mondhatni a világ minden táján, Németországtól, Törökországon át Japánig. 

Eredményeinket a Magyar Szkanderszövetség is elismerte, így jogosultságot nyertünk az országos bajnokságok megrendezésére is. Az edzősködés mellett az aktív sportot máig nem adtam fel. Legutóbb a Moldvában megrendezett szkander Európa-bajnokságon a 90 kilogrammos súlycsoportban, ötven év felettiek között a (Garnd Masters), balkezes kategóriában első lettem, míg a jobb kezesben elhoztam az ezüstérmet. A sorból már csak a világbajnoki cím hiányzik – tette hozzá a sportember.

Kelemen László nemcsak kiváló sportemberként, hanem feltalálóként is bizonyított. Nevét különféle szerkezetei révén nemcsak hazánkban ismerik, hanem külföldön is. 

 Kelemen László találmányai itthon és a határainkon túl is keresettek
Fotó: Gulyás Sándor

– A szkanderben is ugyanolyan fontos a jó erőnlét, a kondíció, ahogyan más sportágakban. Az első szerkezet egy Trabant felni és más gépkocsi alkatrészek felhasználásával készült, amit a későbbiekben tovább tökéletesítettem. A helyi egyesületen belül szerzett tapasztalatok, és a több, évtizedes versenyzői és edzői pályafutásom alatt megszerzett eredmények, szakmai tudás segítenek a gépek, eszközök fejlesztésében, megalkotásában. Ülő, törzsfordító gépem a 2003-as genfi találmányi kiállítás bronzérmese lett. Egy évre rá a Szkanderpad 2 nevezetű erőmérő gépemmel elnyertem a Géniusz Budapest díjat. A pénzérmével működő kondigépemet a Fábry Show-ban volt szerencsém bemutatni, amiből azóta nagyon sok készült. Az ötletekből azóta sem fogytam ki, így sorra kerülnek ki a kezem közül az új szerkezetek, kötélhúzó gépek, szkanderasztalok, erőkeretek, a mell, a váll, alkar, csukló, hát, tehát felső testünk kondicionálására alkalmas vízszintes karergométer és még sorolhatnám – fogalmazott Kelemen László.

Fotó: Gulyás Sándor

A fülöpszállási sportember elégedett életével, mivel olyan munkát végez, amit szeret és amiben örömét leli. Évtizedekig volt a Fülöpszállási Súlyemelő és Szabadidő Sportegyesület vezetője, a stafétát tavaly adta át Petrovicsné Varga Évának, azóta edzőként és versenyzőként tevékenykedik.

Kiből lesz jó szkanderes?

Fontos a genetikai adottság, a hosszú újak, a nagy tenyér, vastag erős csukló, az alkar-felkar alapállapota, tehát egy jó kötésű ember, mind emellé vékony lábak, azaz mérlegeléskor e végtag ne nyomja a kilókat. Minél kisebb súlycsoportba kerül egy versenyző, az annál előnyösebb. A szkander egy viszonylag egyszerűnek tűnő sport. A „legjobbakat” általában minimális különbségek választják el egymástól, ezért nagyon fontos a felkészülés minden apró részlete. Mint minden erősportnak a megfelelő fizikumra ültetett technika az alapja. Az edzés feltételei könnyen, kevés anyagi ráfordítással megteremthetők – mondta el Kelemen László.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában