Elismerések

2023.02.17. 20:35

Közel százötven kiváló sportolót díjaztak Kecskeméten – galériával

Már hagyománynak számít, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata elismerésben részesíti kiemelkedő eredményt elérő sportolóit az esztendő elején. Ez most sem történt másként, közel 150 sportembert díjaztak pénteken. 

Nyitray András

Kecskeméten idén is elismerték a kiemelkedő eredményt elérő sportolókat

Fotó: Bús Csaba

A kiemelkedő eredményt elérő kecskeméti sportolókat ezúttal a Mercedes-Benz Sport Akadémia épületében várták a szervezők, és bizony népes tömeg gyűlt össze, hiszen a 2022-es esztendő igen kiemelkedő volt a város életében. 

Elég csak a Kecskeméti TE NB II-es ezüstérmére és feljutására, vagy éppen a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét Magyar Kupa ezüstérmére és bajnoki negyedik helyére visszaemlékezni az NB I. A-csoportjában. Ez azonban természetesen csak a jéghegy csúcs úgymond, hiszen az egyéni sportágak képviselőiről, vagy a többi csapatról még szót sem ejtettünk, nem beszélve a kiemelkedő utánpótlás eredményekről. Idén 141 sportolót és felkészítő edzőt köszöntöttek, ez is jól mutatja, van mire büszkének lennie a megyeszékhelyen. 

A rendezvény elején ezzel együtt a 2022-es év pótolhatatlan veszteségeiről is megemlékeztek az egybegyűltek, hiszen sajnos rendkívül fontos szereplői távoztak a város sportéletének a tavalyi évben. 

Breszkó András neve egybeforrott a kecskeméti férfi röplabdával. Játékosként, szakosztályvezetőként, ügyvezetőként, de ha kellett intézőként, szertárosként, szinte megszállottként segítette kedves sportágát. Részese volt a 90-es évek nehézségeinek, de a megújulásnak, az újabb bajnoki címeknek is. Azt már nem érhette meg, hogy szeretett csapat negyedik helyen zárt a Magyar Kupában. 

Fodor Miklós, a kecskeméti asztalitenisz központi és meghatározó alakja volt. Edzőként irányította a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér, valamint a Kecskeméti Sportiskola asztaliteniszezőit. Tanítványai közül többen korosztályos magyar válogatottak lettek, több éven át vezette a magyar asztalitenisz serdülő és ifjúsági válogatottat is. 

Ujhidy Tibor egész életét áthatotta az asztalitenisz és az egyetemes sport iránt érzett szeretete. Ügyvezető elnöke volt a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér szervezetnek, 1992 óta vezette a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetségét és elnökségi tagként képviselte a kecskeméti sportszervezeteket a Sportegyesületek Országos Szövetségében. Alapítója és szervezője volt többek között a Kecskemét Városi Sportnapnak, a Kecskeméti Sportbálnak, a Kecskeméti Nagy Sportágválasztónak, az Éjszakai Forgatagnak.

A megemlékezés után már a díjak átadása következett, melyben Jánosi István, Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője, valamint dr. Salacz László országgyűlési képviselő segédkezett. 

– A sport világában egymást érik a különböző versenyek és események, az éves versenynaptár egyre zsúfoltabb. 

Az elért eredmények már gyakorlatilag azonnal a sporttörténelem részévé válnak. Éppen ezért különösen fontos, hogy évente egyszer megadjuk az alkalmat arra, hogy értékeljük az elért eredményeket. Van minek örülni, mert Kecskemét sportja igazán rangos szerepet tölt be, ezt igazolják az elmúlt bajnoki szezon eredményei is. Rengeteg munka, lemondás, szakmai munka van emögött sikerek mögött. Nem mellesleg kitűnő közösség is kell ehhez. Kecskeméten létrejöttek ezek a műhelyek az utóbbi években, melyekben szisztematikus építkezés zajlik. A lelkes sportolók kitűnően felkészül szakemberek irányításával érték el sikereiket. Szükséges ehhez persze a szülői háttér, illetve a szakemberek mellett a támogatók, megfelelő sportvezetők is. Kecskeméten elmondható, hogy a minőségi sporthoz adott a megfelelő infrastruktúra is, ez akkor is igaz, ha vannak olyan területek, melyeken még megoldandó feladatok is akadnak. A létesítmények mellett a szervezeti háttér is adott, elég csak az önkormányzat által működtetett sportiskolára gondolni. A gratuláció mellett nem is kívánhatnék mást, mint hasonlóan sikeres folytatást minden sportolónak – mondta Jánosi István.

A 141 díj kapcsán kis statisztikai érdekesség, hogy a legeredményesebb egyéni sportágak közé a súlyemelés, a cselgáncs, az atlétika és az íjászat tartozott.

Csapatsportok közül a labdarúgás, a röplabda és a kosárlabda kapta a legtöbb elismerést. Különösen figyelemre méltó a fogyatékkal élő sportolók által egyre több sportágban elért kimagasló eredmény. Több olyan új sportág is figyelemre méltó sikereket ért el, mely rövid idő alatt jutott le idáig, ilyen a grappling, az országúti kerékpározás és a kettlebell is. 

A díjazottak:

Asztalitenisz (Kecskeméti Spartacus): Polónyi Nóra, Drabant Anita, Farkas Szilvia (edzőik: Szabó Krisztián, Fodor Miklós)

Atlétika (KARC): Barna Patrícia, Palkovits István, Bencsik Adél, Faragó Rómeó, Deák Zalán, Molnár Viktória (edzőik: Németh Gyula, Adamik Zoltán, Simity László, Juhász István)

Birkózás (KTE és KESI): Újfalvi Lila, Lázár Réka, Tóth Réka, Vida Csaba, Szabó Szonja, Hornyák Zalán, Dajka Zsolt (edzőik: Tihanics Tibor, Drabant Tibor, Sipos Csaba, Banó Csaba, Horváth András, Hoorváth Gábor

Búvárúszás (BÁCSVÍZ – KVSC): Blaszák Lilla, Szili Ágnes, Décsei Marcell (edzőik: Juhos Gergely, ifj. Szabó László, Jaksa Milán)

Grappling (Tatami Centrum SE): Nagy Lőrinc, Polyák Szabolcs (edző: Lakatos Sándor)

Íjászat (Kecskeméti Íjász Egyesület: Földesi Ferenc, Csákóné Törteli Anita, Benedek Tamás (edzőik: Gergics József, Csákó Pál)

Cselgáncs (KJC és KESI): Makkai Szonja, Godó Zsófia, Major Ádám, Zsadányi Zsolt, Cigány Zsombor (edzőik: Nagysolymosi Sándor, Nagísolymosi Tibor, Cseh Márk)

Karate (Sankudo Egyesület): Lovas Laura, Deák Adél, Lukács Szonja (edzőik: Szabó Rózsa, Baksa Dávid)

Kerékpározás (Kecskeméti Első Sor, Futó és Triatlon Sportegyesület): Hajagos István, Radics Milén, Szöllősy Ádám, Horváth Gábor (edző: Sáfár Tamás)

Kettlebell: Tál Csengő Kincső, Polyák László (edző: Barcsik László)

Kosárlabda (KTE, Mercedes-KA): Wittmann Krisztián, Karahodzsics Keal, Kiss Dávid, Tóth Barna, Ivkovic Milán, Sinka-Pálinkás Szofi, Tózer Nemes Boglárka (edzőik: Ivkovics Sztojan, Forray Gábor, Hegedűs Gergely, Halmai Gábot, Burján Bianka)

Labdarúgás (KTE LA, KTE, SG Kecskemét Futsal): Méhes Kristóf, Baranyi Zétény, Győri Ábel, Vágó Levente, Szalai Gábor, Kajtár Mátyás (edzőik: Torbavecz Tamás, Németh Viktor, Szabó István, Móra Viktor)

Ökölvívás (KESI, KSC): Burai Roland, Mészáros Márk, Ordasi Dániel (edzőik: Németh János, Pongó István, Kispál Zoltán)

Röplabda (KRC, KESI): Szabó Máté, Török Zsombor, Bogdán Bence, Kiss Bendegúz, Csordás Attila, Török Soma, Boldizsár Péter, Varga Péter (edzőik: Kaszap Tamás, Deák Márk, Karagics Mátyás, Verebélyi Zsolt)

Sportlövészet: Tokodi Tibor Bence (edzők: Nagy Mátyás, Szabó Ferenc)

Súlyemelés (KTE): Árva Cintia, Nagy Dániel, ifj. Nagy Noel, Székely Alexandra, Kónya Panna, Nagy Adrienn (edzőik: Bálint Csaba, Nagy Noel, Tapodiné Takács Erika, Kasza Adrienn)

Úszás (BÁCSVÍZ-KVSC): Czeglédi Diána, Mozsárik Levente, Szilvási-Hazag Aliz (edzőik: Nagy Zoltán, Bács Ferenc)

Szenior versenyzők: Grosán Pál, Borbély Norbert, Papp Napóleon, Magó Erzsébet, Márhoffer Norbert, Vajda Zoltán (edzője Szabó Zoltán)

Fogyatékkal élő sportolók: Nagy János, Szőke Ádám, Császár Attila, László Attila, Palkovits Tamás, Mocsári Bence, Boronkay Péter (edzőik: dr. Nagy András, Takács Péter, Szöllősy István, Balla Péter, Bálint Zoltán, Koronika Judit, Boronkay László)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában