Tass / Alsószenttamás

2023.02.13. 17:57

A sakk kapta a főszerepet ÁGOTA Falván

Sakkbajnokságot rendezett a gondoskodásában élő fiatalok számára az ÁGOTA Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, a szegedi Maróczy Géza Sportegyesület közreműködésével a Tass-Alsószenttamáson található ifjúsági, kulturális, szabadidős és lelkiségi központban. Az ÁGOTA falvi versenyen tizennyolc fiatal mérte össze tudását.

Gulyás Sándor

A sakkverseny a fair play szellemében zajlott

Fotó: Gulyás Sándor

Folytatódtak az élményprogramok a hétvégén ÁGOTA Falván. A sakkbajnokságra Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Pest vármegyéből érkeztek a családjukból kiemelt fiatalok. A versenyt megelőzően a pasztorációs csoport tagjai beszélgettek a fiatalokkal, mivel a napi programot egy ráhangoló foglalkozás indította a Szent Jobb Lator templomban.

– A sakkverseny célja, hogy erősítsük, népszerűsítsük a sportágat a gondoskodásban élő fiatalok körében.

 A szervezésben és a lebonyolításban nagy segítséget kaptunk a szegedi  Maróczy Géza Sportegyesülettől, ők biztosították számunkra az eszközöket a sakkórától kezdve a bábukig, valamit az ehhez szükséges szakmai tudást. Terveink szerint a kezdeményezésnek hamarosan lesz folytatása. Tematikus táborokat kívánunk tartani a sakkegylet közreműködésével – emelte ki Erdei Márk, a program koordinátora, az ÁGOTA Falva ügyvezetője.

A versenyen a szegedi sakkegyletet Puskásné Dr. Kisbodri Cecília, a Csongrád-Csanád Vármegyei sakkszövetség főtitkára képviselte, aki hírportálunk érdeklődésére elmondta, bízik benne, hogy a gyermekek pozitív élményeket szereztek, és kedvet kaptak a sportághoz, egyben megerősítette, hogy hamarosan lesz folytatás.

– Helyszínt kerestünk a vármegyei sakkszövetség részéről tematikus programjainkhoz. Ehhez kiváló partnernek bizonyult az ÁGOTA Alapítvány. A táborainkba be kívánjuk integrálni a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fiataljait – hangsúlyozta ki Puskásné Dr. Kisbodri Cecília.

A sakkverseny résztvevői nagy küzdeni és győzni akarásról adtak tanúbizonyságot, mindezt a fair play szellemében tették.

Patai Erik kiskunfélegyházi nevelőszülőktől érkezett ÁGOTA Falvára, hogy megcsillogtassa tudását.

– A focit kedvtelésből űzöm, viszont a sakkban már voltak kiemelkedő eredményeim, egyebek között első lettem a közelmúltban a Kiskunhalason megrendezett vármegyei versenyen. Tanárom Karsai István sakkmester. Távolabbi célom, hogy kijussak a világbajnokságra, a közeli, hogy hazavigyem a kupát ÁGOTA Falváról – tette hozzá mosolyogva a tizenegy éves fiú. Erik bár nem állhatott fel a dobogó legfelső fokára, 7 győzelemmel, 1 döntetlennel, 2 vereséggel a második helyet hódította el.

– Első osztályos koromban ismerkedtem meg a sportággal, legjobb eredményem a diákolimpiai hatodik hely volt. 

Később a sakk háttérbe szorult más elfoglaltságaim miatt. Szakmát tanulok, érettségire készülök, gitározom. A sakk számomra, ahogy sok más is, kihívást jelent. Nem győzni jöttem, de szeretnék jó eredményt elérni – mondta el a ceglédi nevelőszülőknél élő Berki Richárd, aki a negyedeik helyen zárta a versenyt.

A versenyt a Baranya vármegyei hirdi lakásotthonban élő Balogh Márkó nyerte, aki mind a tíz meccsén győzött. Harmadik Bokor Nikolett lett, ő szintén a Baranya vármegyéből érkezett a szentlőrinci lakásotthon lakója. A nap folyamán a kötött program mellett csocsóval, pingponggal és billiárddal is játszhattak a gyermekek. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában