Birkózás

2022.02.16. 14:57

Püspöki Patrik kijutott a Budapesti Felnőtt Birkózó Európa bajnokságra

Kiváló eredményt ért el ezen a hétvégén a Mogyi Bajai Birkózó Klub a budapesti felnőtt Birkózó Európa-Bajnokság válogató versenyén. Püspöki Patrik bekerült a válogatottba, a klub pedig a harmadik helyen végzett, megelőzve a nagy országos egyesületeket.

Márton Anna

Forrás: Mogyi Bajai Birkózó Klub

A  Mogyi Bajai Birkózó Klubból Püspöki Patrikon kívül az egyetemi világbajnok Borsos Bálint, valamint a pár hónappal ezelőtt egyetemi országos bajnokságot nyerő Bagó Tibor is részt vett a válogatón. Jagicza László vezetőedzőtől megtudtuk, a többiek sajnos betegség miatt nem tudtak megjelenni. 

– Püspöki Patrik hatalmas fölénnyel nyerte meg a versenyt 86 kg szabadfogásban - ami a birkózásban olimpiai súly - mesélte lelkesen Jagicza László, a Mogyi Bajai Birkózó Klub vezetőedzője. – A négy mérkőzés alatt 29 pontot ért el, az ellenfelei rajta egyetlen pontot sem tudtak érvényesíteni. A mezőnyben a második helyezett az európai bajnoki éremmel rendelkező csepeli Lukács, a harmadik helyen pedig junior világbajnoki érmes Mester Milán végzett. Nem kis birkózok álltak a dobogón. Klubunk a szabadfogású csapatok versenyében a harmadik helyet szerezte meg a Haladás és az FTC mögött. Ez nagy dolog számunkra, mert van 140 birkózó egyesület Magyarországon, és ebből a felnőtt szabadfogás a csúcsa az egésznek. Mi is meglepődtünk az elért eredményen. Ez egy sporttörténelem, ilyen még nem volt a klubunk történetében.

 

– Szerintem ez az eredmény annak is köszönhető, hogy békességgel sikerült összetartani a csapatot. Nálunk nem a fizetések dominálnak, nem igazolnak el a versenyzőink a nagyobb tiszteletdíjakért. Itt jóban vagyunk, ezek a fiatalok szeretik ezt a sportágat, szívesen járnak ebbe a közösségbe. Jó edzést csak jó hangulatban lehet tartani, ezt továbbra is vallom. Ennek köszönhető, hogy ezek a gyerekek kitartottak a sportág mellett. Nem kis motiváció volt, hogy hazai rendezésű világversenyen induljunk. Sokkal nagyobb kihívása, presztízse van egy ilyen versenynek, mintha valaki külföldön képviseli Magyarországot egy világversenyen - hangsúlyozta Jagicza László vezetőedző. Hozzátette, hogy Püspöki Patrik 6 éves kora óta edz a Mogyi Bajai Birkózó Klubban, tulajdonképpen már 18 éve készül arra, hogy képviselje Magyarországot egy felnőtt világversenyen.

Jagicza László  szerint céljuk továbbra is az, hogy legyen az olimpián bajai birkózó. Úgy érzi, hogy a mostani eredménnyel egy nagy lépést tettek ebbe az irányba.

– Sajnos Borsos Bálintnak nem sikerült úgy a verseny, ahogy szerette volna, ő most egy térdsérülés után próbál visszatérni, de még nem sikerült száz százalékosan. A pandémia miatt nem tudott felkészülni, nem volt lehetőségünk eljárni az egyesületekhez, mert vagy nem volt edzés, vagy nem akartak idegeneket befogadni. Ez egy küzdősport, partnerek nélkül nem működik. Püspöki Patriknak szerencséje volt, mert a pandémia alatt is folyamatosan tudott készülni a budapesti klubokban - tette hozzá Jagicza László.

– Nagyon nehéz dolgom volt. Az állóképességem sajnos még nem a legjobb úgy érzem - kezdte Püspöki Patrik. – A felkészülésem nem sikerült megfelelően. Egy térdsérülés miatt nem tudtam rendesen edzeni. Hat hetem volt felkészülni a versenyre, amit gőzerővel csináltam. Ez idő alatt végig telefonon tartottuk a kapcsolatot Jagicza László edzőmmel, minden nap beszéltünk. Juhász Balázs barátom segített még személyesen a felkészülésben. Az első meccsen egy 19 éves srác ellen 10:0-ra sikerült győznöm,  a második meccsem egy dunakeszis srác ellen volt, aki nagyon kellemetlen ellenfél, de őt is sikerült 8:0-ra megverni. Nagyon feszült voltam mindvégig. Az utolsó, döntő meccsen volt egy taktikánk, ami szerint az első menetben megyek egy nagyobb iramot és utána majd tartom az eredményt. Ez nagyjából a tizedik másodpercben megdőlt, de az utolsó két másodpercben sikerült megfordítanom a mérkőzést, ami egy hatalmas dolog volt. Nagyon-nagyon fáradt voltam, már nem volt semmi technika az utolsó percben csak szív, de összejött. Sikerült együtt ünnepelni a bajai klubtagokkal, és ez igazán nagy boldogság számomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában