Olimpia

2021.05.13. 19:31

Tokiótól-Tokióig címen rendez versenyt az Olimpiai Barátok Köre

71 nap múlva elkezdődik a 32. nyári olimpiai játékok Tokióban. Japán nem első alkalommal rendezhet ötkarikás játékokat.

Kovács Nóra

Tokió, 2021. április 6. A 2021. április 6-án közreadott képen az olimpiai öt karika a tokiói Odaiba Marine Parkban 2021. jauár 13-án. 2021. április 6-án Észak-Korea bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt nem vesz részt a 2021. évi tokiói nyári olimpián. MTI/EPA/Franck Robichon

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Franck Robichon

A 12. olimpiai játékok rendezési jogát szintén Tokió szerezte meg, azonban az 1937-ben kitört második kínai–japán háború miatt egy évvel később a kormány megvonta támogatását a szervezőbizottságtól, a NOB pedig Finnországot kérte fel rendezőnek, de a második világháború miatt végül elmaradt.

Azonban 24 évvel később a szigetország első ázsiai nemzetként ezt követően 1964-ben otthont adhatott a 18. nyári játékoknak, melyen Magyarország 16 sportágban 182 fővel képviseltette magát, akik 10 aranyérem mellett 7 ezüst- és 5 bronzérmet nyertek. Hazánk a nemzetek pontversenyében a hatodik helyen zárt.

A 32. olimpiára, melyet július 23. és augusztus 8. között rendeznek meg, Madarász Dóra asztaliteniszező kvalifikálta magát. Rajta kívül négy kecskeméti sportoló még versenyben van a részvételért. Árva Cintia és Kmegy Máté súlyemelők, Palkovits István atléta és Boronkai Péter paratriatlonista kvalifikálhatja magát.

A világjátékok alkalmából a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre, a Kecskemét Aomori Magyar–Japán Baráti Társaság együttműködésével, valamint a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. támogatásával valósul meg egy szellemi vetélkedő és sportverseny azzal a céllal, hogy a magyar olimpiatörténetet – különös tekintettel a Japánban megrendezett ötkarikás játékra – megismertesse a fiatalokkal.

A vetélkedőre a totó első fordulójának kitöltésével, illetve a rajz- és videókészítő verseny esetén az elkészült munka leadásával lehet nevezni.

A totón három korosztály, alsó és felső évfolyamos általános iskolások, valamint középiskolások vehetnek részt háromfős csapatban vagy egyéniben. A verseny négyfordulós, az első online teszt május 16-ig érhető el, június 6-ig pedig további három tesztfeladat vár az érdeklődőkre. Az olimpiai totóban mindenki életkortól függetlenül részt vehet, azonban a verseny értékelésekor csak a fent említett korcsoportokban hirdetnek eredményt.

A sportversenyek a Kecskeméti Sportiskola szervezésében kerülnek lebonyolításra, Ötkarika Hete – 5 sportág 5 napon sportrendezvény címmel, ahol a résztvevők streetball, strandröplabda, atlétika, úszás és vízilabda sportágakban mérettethetik meg magukat. A totó kérdései és további információk megtalálhatóak a www.hirosolimpikonok.hu weboldalon.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában