ökölvívás

2021.01.18. 07:00

Emlékezetes évet zárt 2020-ban a bajai bokszoló, Gálos Roland

Gálos Roland, a bajai Mogyi Felsővárosi SE versenyzője nem panaszkodhat 2020-ra, hiszen nagyszerű évet zárt a mögöttünk hagyott esztendőben – nem utolsósorban eső magyar ökölvívóként kvalifikálta magát az olimpiára – most pedig már teljes erőbedobással készül a 2021-es év fontos kihívásaira, amelyek ezt az esztendőt hasonlóan emlékezetessé tehetik a számára.

Vincze Miklós

Szép emlék a tavalyi évből: győzelem a Bocskai-emlékverseny döntőjében

Fotó: Czeglédi Zsolt

A mögöttünk hagyott 2020-as esztendőt nagyon sokan megkönnyebbült sóhajjal zárták le, mondván, hogy ennél csak jobb jöhet, hiszen a járvány, illetve a járvány terjedésének a megakadályozása érdekében elmulaszthatatlan intézkedések miatt szinte megszámlálhatatlan szempontból rendhagyóra és nehézre sikerült ez az időszak. Emiatt aztán mindannyian hajlamosak vagyunk megfeledkezni a jó dolgokról, amik 2020-ban történtek – mert volt azért olyan is –, a bajai ökölvívónak, Gálos Rolandnak azonban minden oka megvan arra, hogy a nehézségek dacára is csoda szépnek találja a 2020-as évet, olyannyira, hogy minden bizonnyal még nagypapakorában is emlegetni fogja. – Ez így van, hiszen két nagyszerű dolog történt velem. Tavaly történt az életem eddigi legszebb és legfontosabb eseménye, hogy megszületett a kislányunk, ugyanakkor az is örökre emlékezetessé teszi számomra a magunk mögött hagyott esztendőt, hogy

2020-ban sikerült kiharcolnom az olimpiai kvalifikációt.

A huszonöt éves ökölvívót a munkában nemhogy hátráltatná, hanem egyenesen doppingolja, hogy apa lett. Az utód, a most féléves kislány érkezését nagy várakozás előzte meg, és bár korábban volt olyan időszak, amikor férfiak csakis akkor voltak elégedettek, ha fiú lett az első utód, a Gálos családban azonban ez egyáltalán nem volt így. – Rettentően boldog vagyok, hogy kislányunk született, és egyáltalán nem okozott csalódást, hogy kislány lett, hiszen mi kislányt szerettünk volna már azelőtt is, hogy tudtuk volna, hogy mi lesz a neme. Ráadásul nem is voltam ezzel egyedül, hiszen nálunk a Gálos család már jó ideje rendre csak fiúkkal gyarapodott, így aztán nem csak én voltam az, aki kislányra vágyott, hanem nyugodtan kijelenthetem, hogy az egész Gálos família. De így volt ezzel a feleségem is, így amikor megtudtuk, hogy várandós, már az első pillanattól azonnal csakis lánynevek közül kezdtük választani, és leírhatatlan volt az örömünk, amikor megtudtuk, hogy valóban kislányunk lesz.

A trónörökös érkezése minden családban nagy örömöt okoz, de nem kevés háztartásban sok nehézséget, sok éjszakázást is, és ez egy sportolónak, akinek rendszeresen készülnie kell, a fizikai állapotára, a kondijára ügyelnie, akár komoly gondot is okozhat. Gálos Roland kislánya azonban mintha már most tekintettel lenne édesapja hivatására, rendkívülien jó baba. – Nem csak nappal tünemény ez a kislány, de a napirendjét is nagyon kellemesen beállította, nem kell gyakran éjszakáznunk – utalt kislánya napirendjére az ifjú apa. – Estefelé, miután megkapja a vacsoráját, kilenc óra körül lefektetjük, és általában reggel hétig alszik is. De ha nem így lenne, az a szereteten, amivel elhalmozzuk, mit sem változtatna.

Nagyszerű érzés apának lenni.

Gálos Roland ugyanakkor egyúttal készül a közeljövő kihívásaira is, és hivatalos mérkőzésen bár jó ideje nem lépett kötelek közé, gőzerővel, szigorú napirend szerint edz és készül. Jelenleg éppen a testvére, Gálos Viktor az edzője, mivel az édesapját műtötték, és jelenleg még lábadozik. Roland a 2019-es esztendőben kénytelen volt súlycsoportot váltani, mivel az addigi súlycsoportja, a 60 kg megszűnt.

Először arra gondolt, hogy inkább feljebb lép, a 63 kilogrammba, végül aztán inkább az 57 kilogrammot választotta.

– Eleinte nem éreztem teljesen jól magam, 2019 nyarán volt egy időszak, amikor bizonytalanabb voltam a szokásosnál, de aztán hamar kitapasztaltam, hogy egy megfelelő étrend választása, az étrendem nem túl drasztikus módosítása esetén nem okoz gondot tartani az új súlyomat úgy, hogy közben fizikailag is megfelelő erőállapotban legyek. Némi irányváltással megfelelő állapotban tudom tartani magamat.

No meg a rendszeres, napi edzéssel, hiszen bár már jó ideje nem lépett kötelek közé, a munkát folyamatosan végzi, a céljai ismeretében nem is tehet mást. – Így van, nekem például szilveszter napja is azzal kezdődött, hogy rögtön reggel futottam egy jó nagyot. A hétköznapjaim úgy néznek ki, hogy felkelés után reggel 8-tól részt veszek egy másfél órás edzésen. Aztán jön egy kis lazítás, reggeli, majd otthon játszom a kislányommal, délután következik egy kis csendes pihenő, aztán egy könnyebb ebéd, délután négy órakor kezdődik a napi második, akkor már kétórás edzés. És ez mindennap így megy, csak hétvégenként egy kicsit lazább talán ez a program, de a mozgás akkor sem hiányozhat.

Gálos Rolandnak az első számú célja természetesen az, hogy minél jobban szerepeljen az olimpián,

de nem csak erre a feladatra készül, addig is lesz még két komoly megmérettetése. Az első mindjárt február hónapban, a hagyományos, debreceni Bocskai Nemzetközi Emlékverseny, amelyet ő már három alkalommal is megnyert, (2015-ben, 2018-ban és 2020-ban, tehát az idén ő a címvédő), utána következik még áprilisban egy európai kvalifikációs mérkőzés egy angol bunyóssal, majd az olimpia. A 64. Bocskai-emlékversenyre teljes erőből készül, egyáltalán nem olimpiai felkészülésként tekint tehát a nemzetközi tornára. Nem is tehet másként.

– Maximálisan beleállok a Bocskai-emlékversenybe. Ökölvívásban rendkívül fontos a formába hozás, és a formába hozás jó ütemezése, és az edzőmmel – édesapámmal és a bátyámmal – jó ideje azon dolgozunk, hogy a debreceni tornára csúcsformába kerüljek. Háromszor már megnyertem a Bocskait, és eltökélt célom, hogy minden erőmmel megvédjem a címet. Ebben nem csak a trófeagyűjtés vágya vezérel és az, hogy háromszoros győztesként a Bocskai kötelez, hanem azért is fontos ez a viadal, mert a Bocskai van annyira tekintélyes verseny, hogy oda már nagyon sok ország a súlycsoportjában az első számú versenyzőjét küldi, és ott már több olyan versenyzővel is összeakadhatok, akikkel az olimpián is dolgom lehet. És nagyon nem mindegy, hogy az olimpia előtt hány olyan versenyző van, aki előtt – remélhetőleg – sikerül tekintélyt szerezni. És érdemes is tekintélyt szerezni, az olimpián ugyanis 28 versenyző szerepel a súlycsoportomban, egy jó sorsolás esetén pedig két győzelemmel már éremért bokszolhat az ember. Én pedig nem szeretnék ennél alább adni, így aztán most teljes erővel a Bocskaira készülünk, hiszen már ott lefektethetjük egy jó olimpiai szereplés alapjait.

Szép emlék a tavalyi évből: győzelem a Bocskai-emlékverseny döntőjében
Fotó: Czeglédi Zsolt

Gálos Roland

Születési hely: Baja

Születési év: 1995

Klubja: Mogyi Felsővárosi Ökölvívó Egyesület, Baja

Edző: Gálos Tamás

Eredmények:

2013 ifjúsági Európa-bajnok

2015, 2018, 2020: A Bocskai-emlékverseny győztese

Négyszeres magyar bajnok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában