Tour De Hongrie / videó+galéria

2019.06.16. 20:05

Sikerrel zárult a Kecskemétről rajtoló szakasz – Két magyar is a dobogón végzett a magyar Touron

Öt versenynapon öt szakasz, 890 kilométer, a zárónap kecskeméti rajtjának köszönhetően több érintett Bács-Kiskun megyei település, no meg az összetettben megszerzett ezüst- és bronzérem révén két szép magyar siker, ez az idei Tour de Hongrie, a legnagyobb magyar kerékpáros verseny története címszavakban.

Vincze Miklós / Lencsés P. Anna

Fotó: Bús Csaba

A két magyar kerekes, a végül 2. helyen végzett Dina Márton és a 3. helyen zárt Valter Attila már az utolsó előtti versenynapon, a 138 kilométeres, hegyi befutóval záruló Karcag–Kékestető királyetapon megágyazott a nagyon szép végső sikerüknek, azon a napon ugyanis egyéniben is a 2., illetve 3. helyet megszerezve már fölléptek az összetett dobogójára. A hegyi befutót egyébként a későbbi győztes, Krists Neilands nyerte.

4. szakasz, Karcag–Kékes­tető, 138 km, hegyi befutó:

1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy), 3:20,40 óra

2. Dina Márton (Kometa Cycling Team), azonos idővel.

3. Valter Attila (CCC Deve­lop­­ment Team), a. i.

Az összetett állása:

1. Neilands, 17:19,13 óra

2. Dina, 1,22 perc hátrány

3. Valter, 1,26 p h.

A zárónapon Kecskemétről rajtoltak el a csapatok. Nagy érdeklődés övezte a versenyt, és nemcsak Kecskeméten, hanem az érintett többi településen is sokan álltak ki, hogy biztassák, megtapsolják a kerekeseket. A kadafalvi tényleges rajtot követően nem sokkal három versenyző megszökött. A három szökevény, a cseh Kalojiros (AC Sparta Praha cycling), a lengyel Paluta (CCC Development Team) és a szerb válogatott Marko Danilovics Ágasegyháza táján már 32 másodperccel volt előrébb a mezőnynél, az előnyüket hamarosan két percre növelték, és az első részhajrát Dunaföldvárnál Paluta bezsebelte. A szökevények előnye három percre is megnőtt, Székesfehérvár határában elkezdett fogyni. Ettől függetlenül az első és a második székesfehérvári részhajrát is nyerték – az elsőt Danilovics, a másodikat Paluta –, ám a székesfehérvári öt kör megkezdésénél már látszott, hogy csak idő kérdése, hogy mikor fogja be őket a mezőny. Ez 11,5 kilométerrel a cél előtt történt meg, innentől már látszott, hogy az utolsó napon minden bizonnyal mezőnyhajrá várható. A táv végéhez közeledve egyre őrületesebb tempót diktált a mezőny. A székesfehérvári szakaszt végül a holland Woulter Wippert, az EvoPro Racing kerekese nyerte meg, másodikként a francia Hugo Hofstetter (Cofidis) ért be, a harmadik pedig az észt Mihkel Räim, az Israel Cycling Academy bringása lett.

Az összetettben végső győztes Krists Neilands, az Israel Cycling Academy versenyzője a trófea mellett a legjobb helyi menőnek járó piros trikót is begyűjtötte. Összetettben a kométás, magyar Dina Márton lett a második, és a CCC Development kerékpárosa, Valter Attila a harmadik. Dina Mártoné lett a legjobb magyarnak járó fehér trikó. A negyedik helyen befutó Belletti is ünnepelhetett, hiszen plusz 20 pontjával megnyerte a zöld trikót.

5. szakasz, Kecskemét–Székesfehárvár, 169 km:

1. Wouter Wippert (holland, Pro Racing), 3:53,47 óra.

2. Hugo Hofstetteter, (francia, Cofidis), azonos idővel.

3. Mihkel Räim (észt, Israel Cycling Academy), a. i.

Az összetett végeredménye:

1. Neilands, 21:13,00 óra

2. Dina, 1,22 perc hátrány.

3. Valter, 1,26 perc hátrány.

– Titkon reménykedtem abban, hogy sikerül a versenyen jó eredményt elérnem – nyilatkozta a versenyt követően az ezüstérmes magyar kerékpáros –, illetve bíztam abban, hogy esetleg a legjobb tíz, de akár a legjobb öt közé is bekerülhetek. A csapaton belül az elsődleges feladatom az első ember segítése volt, de aztán amint adódott a lehetőség egy jobb eredmény elérésére, én megragadtam és sikerült is élnem vele. Így aztán maximálisan elégedett vagyok a Tour de Hongrie-n nyújtott teljesítményemmel – jelentette ki Dina, aki ezzel a szép helyezéssel a csapatvezetői által belé helyezett bizalmat is maximálisan meghálálta.

Technikai eligazítás a verseny előtt a solti művelődési házban
Fotó: Lencsés P. Anna

Solton is áthaldt a Tour de Hongrie

A Tour de Hongrie kerékpárverseny Bács-Kiskun megyei szakaszának, az 52. számú főút Kígyósi csárdától a Dunaföldvári Beszédes József Hídig tartó hosszát százan, huszonnyolc rendőr és hetvenkét polgárőr biztosította. A Kalocsai Rendőrkapitányság és a Solti Rendőrőrs területén dolgozó rendőrök, valamint Újtelek, Bátya, Kalocsa, Miske, Dunapataj, Apostag, Uszód, Ordas, Solt polgárőrei vettek részt ezen a szakaszon a kerékpárverseny zavartalan lebonyolításában. A verseny előtt technikai eligazítást tartott a solti művelődési házban a Kalocsai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály főelőadója Varga István rendőr alezredes és Varga Róbert rendőr őrnagy solti őrsparancsnok. Miután a rendőrök és a polgárőrök is elfoglalták a mintegy húsz kilométeres útszakaszon a kijelölt helyüket, a megjelölt időpontban a főutat lezárták. A verseny mezőnye nagyfokú biztosítás mellett eseménymentesen, nagy sebességgel haladt át ezen a szakaszon, és 12.15-kor elhagyta megyénket, tovább haladva a célállomás, Székesfehérvár felé.

Olvasónk solti szakaszról készített videója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában