Tiszakécske

2024.03.06. 15:44

A kékfestő: Megnyílt a Kovács család 200 éves munkásságát bemutató tárlat – videóval

A Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában április 28-ig látogatható Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életmű-kiállítása. A tárlat a 96 éves nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja munkásságát a kezdetektől napjainkig mutatja be a családi hagyományt megalapozó kecskeméti dédapától a legfiatalabb generációig – adta hírül honlapján az MMA.

Tapodi Kálmán

– A kékfestő mesterség a Kovács családban nemzedékről nemzedékre hagyományozódott, máig példát mutatnak arra, hogy az apáról fiúra szálló mesterség művészévé lehet válni, és a szorgalmas munkából tisztességesen meg lehet élni. Kiemelte, hogy az UNESCO által a szellemi, kulturális örökség listájára felvett kékfestő mesterek közül kiemelkedik Kovács Miklós műhelye, amely berendezésével és formakészletével nem csupán hazai, de az európai ipartörténet ritkaságai közé tartozik – fogalmazott köszöntőjében Turi Attila, az MMA elnöke.  

kékfestő, mester, munkásság, Kovács Miklós, kiállítás
Megnyílt a Kovács család 200 éves munkásságát bemutató tárlat
Forrás: mma.hu

Csonka-Takács Eszter néprajzkutató, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy a kékfestő mester új gépeket hozott létre, és a kékfestő anyagon különféle színek alkalmazását célzó kísérleteket végzett. A néprajzkutató hangsúlyozta, hogy Kovács Miklós bevonta a családját is a mesterségbe, mert tudja, hogy a következő generációk kezében van a jövő tudása. A tárlatot különlegesnek nevezte, kiemelve a kiállítótér közepén található kékfestő útvonalat, amely arra a jellegzetes műhelyképre utal, ahol mindig szárítják, festik, vagy éppen mintázzák az anyagokat

A kiállítás megnyitóján a Dűvő Citerazenekar, a tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola néptáncosai, valamint az Óbudai Népzenei Iskola tanulói és tanárai Kovács Miklós mester és a kiállítás tiszteletére készített műsorszámait láthatta a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!