Előadás

2024.01.14. 15:24

Újra Tompán vendégszerepelt a Bugaci Tanyaszínház – galériával

A közelgő magyar kultúra napja alkalmából, amelyet 1989 óta ünneplünk január 22-én, vendégszerepelt a Bugaci Tanyaszínház a Tompai Művelődési Házban szombat este és mutatták be Egressy Zoltán: Portugál című kétfelvonásos tragikomédiáját. Az előadás Gubics Lajos, Tompa alpolgármestere magán adományából valósulhatott meg.

Pozsgai Ákos

A Portugál című művének színpadi változatát vitte Tompára a Bugaci Tanyaszínház

Fotó: Pozsgai Ákos

A társulat 2010-ben állította össze első színdarabját kísérleti jelleggel, Bugac legjelentősebb nyári programjára, az akkor szerzett közös élmények és az előadás sikere adta az ötletet, hogy folytatni fogják a közös munkát és a csatlakoztak a helyi Bugaci Futóhomok Ifjúsági Egyesület szervezetéhez, melynek alapfeladatai közé tartozik a kulturális, közművelődési és hagyományőrző célkitűzésekért végzett önkéntes tevékenység. A társulati tagok, akik amatőr színészként határozzák meg magukat, szabadidejükben próbálnak és játszanak.  Évente egy darabot készítenek, amivel minden év júniusától a következő év márciusáig fogadnak el felkéréseket, többnyire szabadtéri színpadokon, kultúrházakban és kamaratermekben lépnek fel előadásaikkal.  

A mára nem csak lakóhelyükön, hanem a távolabbi településeken is ismertté vált népszerűvé társulat a kortárs író, Egressy Zoltán József Attila-díjas író, költő: Portugál című művének színpadi változatát vitték el Tompára, ahol nem először vendégszerepeltek. A Portugál évtizedek óta sikerdarab a hazai színházakban, Egressy Zoltán darabja és az előadás is érzékeny pontokra tapint, miközben látszólag könnyen fogyasztható, rendkívül szórakoztató. Az önmagukba fulladó életekről szó, ahol nincs kitörési lehetőség. A történet egy eldugott kis településen, annak is a kocsmájában játszódik, amely az egyetlen közösségi tér és ahol megállt az idő. Az itt élő, lélekben megrekedt, lecsúszott, a gödör fenekén tengődő emberek vágyai, álmai rajzolódnak ki az alkohol ködös történetben, amely során megjelenik a kitörés reménye, de az előadás végére kiderül, hogy a sokak által ismert történet cselekménye voltaképpen állóvíz, nem fejlődik, nem jut sehova.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!