Tárlat

2024.01.28. 13:57

Kalocsán kiállításmegnyitóval és koncerttel ünnepeltek a Tomori könyvtárban – galériával

A Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár 2017-ben költözött a város egyik legpatinásabb épületébe, az egykori Nagyszeminárium, jelenleg művelődési központ épületébe. A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub tagjainak kezdeményezésére a magyar kultúra napjához kötődően 2018 óta éves csoportos tárlat nyílik az alkotók munkáiból, melyben tavaly óta már nemcsak festmények, grafikák, szobrok, hanem a Dunatáj Fotókör tagjainak munkái is egész éven keresztül gyönyörködtetik a ház látogatóit. Az idei programot a Simply The Brass Qiuntett koncertje zárta a kamarateremben. A mostani kiállítási anyagban 28 képzőművész 61 alkotása, valamint 12 fotós 44 képe került a falakra.

Zsigmond Enikő

Huszonnyolc képzőművész és tizenkettő fotós alkotása került a falakra

Fotó: Zsigmond Enikő

A széles folyosót megtöltő közönség a kiállításmegnyitó nyitányaként a Himnuszt hallhatta a Kalocsa Kamarakórus férfikara előadásában, majd Betlenné Dajkó Ágnes, a Kalocsai Fúvószenekar vezetője, karnagy beszélt arról, milyen gazdag a magyar kultúra, ezeréves örökségünkre méltán lehetünk büszkék.

– Fontos, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, és hogy mindezeket tovább is adjuk, így mondhatjuk, mi magunk vagyunk a magyar kultúra – zárta gondolatait.

Míg a karnagy főként a művészeti ágak sokasága felől közelítette meg a magyar kultúrát, az egyik alkotó, Kissné Szűcs Anita illusztrátor gyerekkori emlékei, a családi szokások felelevenítésével mesélt a magyarsága megéléséről. „A közös kultúra tulajdonképpen egyfajta nyelv, egy titkos szövetség tagságának igazoló szimbóluma, a felnőtt ember legértékesebb tulajdona” – idézte Csányi Vilmos író-etológus szavait. – Ennek a szövetségnek vagyunk részesei, kiállítók, közönség. Mi az alkotásainkon keresztül beszélgetünk a közönséggel, mindegyik egy darab magunkból – mondta.

A tárlatmegnyitó zárásaként Bartók Béla Levél az otthoniakhoz című művét hangzott el a férfikar előadásában. Az ünnepi program folytatásaként a kamarateremben a Simply The Brass Quintett koncertjét hallhatta a közönség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!