Misbrenner Márton

2023.09.06. 13:32

A kollázstechnika új távlatokat nyitott meg a kecskeméti művész előtt

Misbrenner Márton mutatkozott be alkotásaival a minap a kerekegyházi Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubjában. A tárlatra a Kecskeméten élő művész legújabb képeit hozta el.

Gulyás Sándor

A képzőművészet számomra bizonyos fajta útkeresés –fogalmazott Misbrenner Márton

Fotó: Gulyás Sándor

A kelebiai születésű alkotó és családja 1970 óta él Kecskeméten. Képzőművészettel középiskolás korától foglalkozik, ám mégsem ezt, hanem a műszaki pályát választotta hivatásául. Mérnökként dolgozott a kecskeméti vízműnél. Az ecsetet azonban soha nem tette le, Kecskeméten és Baján járt szabadiskolákba, képzőművészeti körbe.

– Miután a megyeszékhelyre költöztem, viszonylag gyorsan sikerült megtalálnom a helyi képzőművész kört. Mestereim közül fontos kiemelnem Palkó József művésztanárt és a Baján alkotó B. Mikli Ferencet. Mindketten a klasszikus magyar festőiskola hagyományait ápolták, a természet szeretetét és tiszteletét szerettették meg velem. Az anyag tiszteletét és a pontos munkát a Túri Endre kecskeméti zománcművész által vezetett körben tanultam meg. Kezdetekben olajjal dolgoztam, majd később tértem át az akril technikára. Tudásomat leginkább a nyári alkotótáborokban csiszolgattam, többek között Kecskeméten, Baján és Egerben, valamint az ország több pontján, illetve Csehországban is megfordultam – idézte fel festői pályafutásának legfontosabb állomásait Misbrenner Márton.

A kecskeméti művész alkotásaival először közös kiállításokon lépett a nyilvánosság elé. Budapeseten, Kiskunfélegyházán, Baján, Kecskeméten már önálló tárlat keretében mutatta be képeit.

– Kétféle stílust részesítek előnyben. A hagyományos, természetelvű festészet mellett, a non figurális ábrázolást. A legújabb szerelem a kollázs, amivel különleges művészeti kompozíciókat lehet létrehozni. Az eljárás során különböző formájú és textúrájú anyagokat, mint egy mozaikot egy kompozícióvá állítok össze. Úgynevezett sík kollázsokat készítek, amihez különféle papírt, fotókat használok. A technika új távlatokat nyitott előttem, amivel új és rejtett tartalmakat tudok közvetíteni a műértő közönség felé – emelte ki Misbrenner Márton.

Az alkotó hagyományos technikával készült képei a táj, a természet szeretetét sugározzák. A non figurális alkotásaival igyekszik hangulatokat, érzelmeket továbbítani, átadni.

– Mindig a szakmai pályát részesítettem előnyben, a festészet úgymond kiegészítette, megszínesítette életem. A képzőművészet számomra, bizonyos fajta útkeresés, illetve az önkifejezés meghatározó formája – fogalmazta meg hitvallását Misbrenner Márton.

A kecskeméti alkotó a következő önálló tárlatát a jövő év tavaszára tervezi. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!