Társulati ülés

2023.08.22. 18:28

Tizenhárom bemutató szerepel a Kecskeméti Nemzeti Színház új évadában

A kedd délelőtti évadnyitó társulati üléssel hivatalosan is elkezdődött a 2023/24-es évad a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Az új szezonban 13 bemutatót láthat a Kecskeméti Nemzeti Színház publikuma.

Horváth Péter

A Kecskeméti Nemzeti Színház munkatársai

Fotó: Horváth Péter

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntőjében méltatta a társulat munkáját, majd Cseke Péter igazgató – aki az évaddal negyedik direktori ciklusát kezdi meg a teátrum élén – visszatekintéssel indította a társulati ülést. Az idei nyáron ugyanis számos meghívásnak tett eleget a társulat: hatalmas sikerekkel teljesítették nyári előadásaikat, amelyekre felkérést kaptak.

Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója
Fotó: Horváth Péter

Június 23-án nemzetközi színtéren, Dubrovnikban mutatkozott be a társulat a Cseke Péter rendezésében látható A telefon című előadással. A komoly sikert követően biztossá vált: a teátrumot jövőre visszavárják. Közel háromezer embert vonzott a szabadtéri Luxemburg grófja című előadás a Margitszigeti Színházban. Az operettet ezen a különleges helyszínen is szűnni nem akaró ovációval és álló tapssal üdvözölte a közönség.

– Három előadás, három álló taps, tizenkétezer ember – többek között ezt hozta magával egy héttel később a teátrum Szegedi Szabadtérin brillírozó előadása, a 2021/22-es évad kőszínházi sikerdarabja, az Elisabeth című musical. A társulat közel egy év kihagyás után nagy izgalommal és boldogsággal indította útjára a következő blokkot. Nagyot nőtt az árnyék: a szabadtérin viszonylag ritkán látott jelenség az álló taps, a kecskeméti társulatnak azonban ebből is bőven kijutott – mondta Cseke Péter, hozzátéve, hogy további négy alkalommal okozott különleges és kacagtató pillanatokat a Tombol az erény című vígjáték, amely Mórahalomra, Szigligetre, Szarvasra és Debrecenbe is eljutott. A társulat az utolsó helyszínen vett búcsút az előadástól, amely az idei évadtól lekerül a repertoárról.

A nyári előadássorozatot szeptember 1-én és 2-án a Cseke Péter rendezésében látható Az Ég tartja a Földet című musical előbemutatója zárja, amely ezen a két alkalmon a Margitszigeti Színházban, ezt követően pedig Kecskeméten lesz látható.

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk alkalmából újabb állami elismerésekkel ismerték el a társulat három tagját. A kitüntetéseket Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár adta át a Pesti Vigadóban. Magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Szegvári Júlia, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Kecskeméti Nemzeti Színház színművésze. Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Kis István, a színház díszítőtárának munkatársa, valamint Saxné Orosz Zsuzsanna, a teátrum gazdasági irodájának munkaügyi előadója. Cseke Péter kiemelte: a kecskeméti teátrum társulatának 55 tagja kapott már állami kitüntetést, ami országszerte is példátlan.

A direktor elmondta, hogy a 2023/2024-es évad a szokásokhoz híven új mottót kapott: a 127. évad jelmondata: Égi boldogsággal fűszerezve. A szlogen a Csokonai 250 évfordulóhoz kapcsolódik, amelyet a teátrum a költő jelentős és ismert művével, Az özvegy Karnyóné című vígjátékkal kíván megünnepelni.

Fotó: Horváth Péter

Az új évadban társulati tagként üdvözölhetik a nézők Venczli Zórát, Mechle Christiant és Kovács Lehelt, valamint olyan kiváló vendégművészek érkeznek Kecskemétre, mint Auksz Éva, Buch Tibor, Nagy Sándor, Náray Erika, Serbán Attila, Szerednyey Béla, Vásári Mónika,  Zsigmond Emőke, Bognár Szabolcs, Laczák Boglárka, Tötös Roland, Kristóf István, Altorjay István, Haraszti Elvira, Cselóczki Tamás és Altorjay Tamás.

Az igazgató leszögezte, hogy a tavalyi, nehéz évadban ugyan rászorultak az ideiglenes bezárásra, de idén végigjátsszák a szezont, egészen biztosan nem zár be a színház.

Barta Dóra, a Kecskemét City Balett (KCB) balettigazgatója elmondta: 10 éves a KCB, s ez alkalomból többször meglepetésszerű produkciókkal is felbukkan a társulat. A tánctagozat idei bemutatója Carl Orff Carmina Buraná-ja lesz.

Szente Vajk főrendező elmondta, hogy 13 új bemutatóval készül a színház. A nagyszínházban mutatják be Az Ég tartja a Földet és a Meseautó musicaleket, a Gianni Schicchi operát, a Carmina Burana balettet és a Szerelmes Shakespeare vígjátékot. A Kelemen László Kamaraszínházban játsszák a Ne most, drágám! bohózatot, A tehetséges Mr. Ripley krimit, a Három nővér és a Naptárlányok című színműveket.

A Ruszt József Stúdiószínház színpadán lesz látható Az özvegy Karnyóné vígjáték és a Felhangolva (Egy Koltai-nagyszekunddal) koncertszínházi előadás. Szokásosan gyermekelőadásokkal is készül a Kecskeméti Nemzeti: A kis herceg és a Pinokkió mesejátékkokkal várják a kicsiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!