Művészet

2023.03.19. 09:58

Kecel rejtett szépségeit mutatja be Varga Eszter különleges tárlata – galériával

Ha keresztül utazik valaki autóval Kecelen, akkor azt tapasztalhatja, hogy egy átlagos kiskunsági településen hajt keresztül. Ha azonban időt szánunk a város megismerésére, feltárul Kecel sokszínű arca. Ezt a sokszínűséget tükrözi Varga Eszter fotográfus Keceli mozaikok - Apró, közeli részletek és távoli panorámák a teljesség igénye nélkül című kiállítása, melyet pénteken nyitottak meg a helyi művelődési házban.

Barta Zsolt

Varga Eszter (balra) kiállítását nagyon sokak megtekintették

Fotó: Barta Zsolt

Varga Eszter megkereste és megörökítette azokat a helyeket, amelyeket esetleg mi utazók, vagy ott lakók még nem találtunk meg. Az ismertetőben olvasható az alábbi gondolat: „Vegyük észre a szépet, ami körülöttünk van, hajoljunk le megcsodálni azt, ami a lábunk előtt hever és többnyire csak elszaladunk mellette mindennapok során. Legyünk hálásak azért, ami a miénk, amit létrehoztunk, amit elődeink megteremtettek, és vigyázzunk rá! Ahogy egy mozaikokból álló alkotás, sok apró darabból áll össze egy nagy egésszé, és úgy együtt mond el egy történetet. Egy település is oly módon lesz egyedi arculatú, hogy a benne élők valamint a természeti és az épített környezet elemeinek mindegyike egy kicsit hozzátesz a teljességhez. A mozaikkockák is mind különbözőek, mindegyiknek megvan a maga története: egyik ilyen, másik olyan, egyik törött, másik egész, egyik apróbb, másik nagyobb, egyik szürke, másik színes, egyik kopott, másik ragyog, de lehet, hogy csak attól függ, milyennek látjuk, hogy honnan nézzük. Néha váltsunk perspektívát, hogy könnyebben megértsük és értékelni tudjuk világunkat.” 

Varga Eszter 2004-ben vett először a kezébe digitális fényképezőgépet. 

Az alapvető célja megmutatni, megörökíteni a világból az apró csodákat, amelyek mellett a hétköznapokban elszaladunk. 

– Nagyon szeretem a színek, fények, formák játékát, a régi elhagyott tárgyak, helyek hangulatát, és örök témát adnak a virágok. Az általános kertészeti és pedagógiai iskoláim után 2013-tól alkalmazott fotográfiát tanultam Budapesten, 2016-tól szabadúszóként tevékenykedem – írja magáról Eszter, aki dolgozik helyi hírportáloknak: eseményeket örökít meg, illusztrációkat, címlapokat készít, számos kiadványban megtalálhatóak az anyagai. Gyakran szerepel nemzetközi és hazai kiállításokon is fotóival. 

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Forrai Ákos alpolgármester, a tárlatot Pintérné Farkas Csilla költő nyitotta meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!