Kultúra

2023.02.22. 19:07

Negyvennégyezren fordultak meg a kiskőrösi művelődési központban

Jelentősen nőtt a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ látogatók száma tavaly a 2021-es évhez képest. Míg tavalyelőtt 27 748-an, addig 2022-ben valamivel többen, mint 44 ezren látogattak el a kultúra helyi központjába.

Barta Zsolt

A tavaly ősszel a kiskőrösi mazsorett fesztiválnak a művelődési ház adott helyet. A felvételen a házigazdák egyik csoportja

Fotó: Barta Zsolt / archív-felvétel

Ez részben annak is köszönhető, hogy a Covid-járvány miatt 2021-ben a hazai kulturális élet szinte a padlóra került. Tavaly azonban, mint egy inga, szinte visszapattant a mélypontról. Ettől függetlenül a 44 ezres látogatószám imponáló érték, ha figyelembe vesszük azt, hogy Kiskőrös egy 14 ezer lakosú város. Minderről Szabadi-Maglódi Kitti intézményvezető állított össze írásos tájékoztatót az önkormányzati képviselők számára. 

A tartalmas anyagból kiderül, hogy az intézményben 32 öntevékeny csoportnak biztosítanak helyet. Köztük van például a Kiskőrös Néptáncegyüttes, amely próbáit Bőtös Barnabás néptánctanár vezeti. Itt tartják Gubacsi Zsófia és Gmoser György a több mint három évtizedes tevékenységre visszatekintő mazsorett csoportok próbáit. A helyi kézimunka klubok közül hatot jegyeznek, az idősek pedig négy csoport rendezvényén találkozhatnak rendszeresen itt, így például Városi Nyugdíjas Klubban. A középkorúak számára a Fotóklub, a Híd-klub, a Kertbarát Kör és a Kiskőrösi Irodalmi Társaság segít kikapcsolódni. 

Az előírások szerint legalább 2392 órát kellene nyitva tartaniuk, de tavaly 3442 órában volt látogatható az intézmény. 

Ez mindenekelőtt a városi nagy rendezvényeknek volt köszönhető. A Petőfi téren megszervezett rendezvények idején ugyanis infrastrukturális hátteret biztosít az intézmény. Így volt ez a 2021-es év végén megrendezett szabadtéri Petőfi Szilveszteren, amikor a Szilveszter Társulat versszínházi előadást tartott a szülőház előtti téren, valamint tavaly az Agrár Expo, a városi gyermeknap, a nemzeti összetartozás napi megemlékezés, a Nyáresti Fúvós Muzsika rendezvény, a Márton-napi vigasság és Libafutam, valamint az Adventi tér programjainak megszervezése alkalmával is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!