Előadás

2022.06.13. 19:55

Bábosok színesítik Solt kulturális életét

A solti gyermeknap egyik kiemelt műsorszáma volt a helyi Aranykulcs Bábszakkör előadása, a Lúdas Matyi, amelybe előzetes felhívás alapján bevontak gyerekeket is, akik olyan szerepeket játszottak el, mint a katonák, a kislibák, illetve volt olyan is, aki furulyajátékával színesítette a darabot.

Lencsés P. Anna

A Lúdas Matyi szereplőgárdája. Gyerekek is kaptak feladatokat az előadásban. Fotó: Lencsés P. Anna

A szakkör létrehozását Farkas Beáta, a Vécsey Károly Művelődési Ház igazgatója, az egyik ötletgazda idézte fel. 

– Előzőleg Kalocsán dolgoztam és az ottani tapasztalatok alapján az egyik munkatársammal, Fábiánné Biri Anitával összebeszélve egy bábszakkör indításáról döntöttünk. Sikerült is toborozni néhány lelkes anyukát, így hatan indultunk el 2019 szeptemberében, és a Solti Ipartestület rendezvényén léptünk fel először. A sikeres fogadtatáson fellelkesedve ezután készültünk karácsonyra, majd farsangra egy-egy darabbal. – Előadásaink jellemzője, hogy a színpadi bemutatót követően bevonjuk a néző gyermeket egy közös játékba vagy kézműves-foglalkozásba, melynek mozgatórugója Lami Rita, a csoportunk egyik tagja. Így általában egy órát töltünk egy-egy programon. Először csak bábokkal adtuk elő a meséket, majd megjelentek a bábfigurák mellett az élő szereplők is. 

Sikeres előadásaink közé tartozik a Békakirályfi, a Mikulásra várva, a Farsang a Mesevár óvodában, a Háromkirályok, a Lúdas Matyi és az Egyszer volt Budán kutyavásár. 

A csapat tagjai mindannyian hozzájárulnak a produkciókhoz, hiszen mindenki más és másban jó. 

– Mára már kialakult a törzsgárda, elmondhatom, hogy egy összeszokott lelkes csapatot alkotunk Lami Ritával, Fábiánné Biri Anitával, Sós Szilvivel, Pék-Hajdú Judittal, Szűcsné Fias Mónikával, Örsi-Urbán Beával együtt – sorolta Farkas Bea. 

– Kiválasztunk egy mesét vagy témát, majd mindannyian javaslatokat teszünk a kidolgozására – beszélt az új produkciók létrejöttéről Farkas Bea. Fábiánné Anitának köszönhetően vannak már saját meséink is, és van átiratunk, mint például a Modern Show mese, amely a régi só mesének a 21. századi változata.

Miután valaki felolvassa a szöveget, kialakulnak a szerepek, ezután elkészítjük a bábokat, jelmezeket és a díszleteket. 

Úgy vettük észre, hogy a gyerekek szeretik, ha van élő szereplő is a darabokban, így most már ebbe az irányba megyünk – tette hozzá Farkas Bea. 

Az elmúlt év nyarán felkérést kaptak Kalocsára, ahol több napon keresztül mutatták be műsorukat a város óvodáiban. Az előadások után megmozgatták a nézőközönséget, azok nagy örömére, együtt énekeltek, táncoltak velük, sőt, aki nagyon kíváncsi volt, még a kulisszák mögé is bekukkanthatott.

A bábszakkör tagjai valamennyien amatőrök, mindannyian más és más munkaterületen dolgoznak. Szabadidejükben próbálnak, készülnek az előadásokra, és bár honoráriumot nem kapnak, mint mondják, az előadás végén a taps és a gyerekek mosolya mindennél többet ér. 

Vendégjátékra indulnak

A környező településeken is bemutatkoznak. Hamarosan ismét vidéki előadásokra indulnak a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert sikeres pályázat jóvoltából. Júliusban kezdik és októberig hét helyszínen, Harta, Dunapataj, Dunaegyháza és Apostag óvodáiban és iskoláiban fogják szórakoztatni a gyermekeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!