Galériával

2022.05.29. 10:34

Tizenkét bográcsban rotyogott a gulyás Tázláron

A Kiskunsági Gulyásfőző fesztivált szombaton rendezték meg Tázláron.

Barta Zsolt

Tóth Csaba, kisbíró és családja, valamint barátai egy nagy sátor alatt bográcsoztak Fotó: Barta Zsolt

Bár az előző nap 30 fok körül mozgott a hőmérő higanyszála, szombat reggelre a felére zuhant vissza. Délig eső áztatta a a megye középső részét, köztük Tázlárt is. Néhányan le is mondták a főzést, tudtuk meg a főszervező Szabó Csabától. Ettől függetlenül 12 bográcsban főzték a klasszikus magyar ételt a résztvevők. 

Szabó Klaudia, a rendező lánya, aki besegített a szervezésbe, elmondta, hogy a tázlári családokon kívül, Kiskunhalasról, Bócsáról, Soltvadkertről is érkeztek csoportok. 

Emellett sokan a szülők, nagyszülők, dédszülők egykori pásztor ruháit is felvették, mintegy megadva a hangulatot a hideg idő ellenére.

Hogy milyen a jó magyar gulyás? – A legnagyobb titok talán abban rejlik, hogy bográcsban lehet elkészíteni a hungarikumnak számító ételt. Nincs megkötve, hogy bab-, marha- vagy birkahús legyen benne a meghatározó. Nem árt csipetkét is beletenni, de mindenki maga határozza meg, milyen recept alapján készíti el a kedvencét – fogalmazott Klaudia. 

A tázlári fiatalok egyesületének vezetője, Tóth Csaba vállalta fel a kisbíró szerepét. Az ő családja babgulyást készített marhahússal, amelynek az ízét különféle zöldségek hozzáadásával fokozták. Mint mondta, 3 óra alatt elkészült az étel, amelyből 30 embert lehetett megkínálni. 

Bán Róbert polgármester, aki a napját az óvodások ballagásával kezdte a művelődési házban, hírportálunknak elmondta: nagyon örül annak, hogy a Kiskunsági Gulyásfesztivált évek óta megrendezik a faluban. 

Ez nem csak a helyi összetartozást erősíti, hanem a környékbeli nagyobb települések lakóit is idevonzza. 

A falu egyre népszerűbb, ma már alig van eladó ház a településen. Ha akad is megvásárolható ingatlan, akkor azok olyanok lehetnek, amelyeket sok év óta árulnak. Majd megjegyezte, az idén 150 éves a falu, ennek tiszteletére a jövő hónap végén ünnepséget rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!