Könyvbemutató

2022.04.09. 15:12

Megemlékeztek a roma kultúra ünnepéről a kecskeméti népkonyhán

Borzák Tibor író, újságíró Cigánylélek című könyvét mutatták be a rendezvényen .

Sebestyén Hajnalka

Sztojka „Kalapos” Zoltán a kiadvány egyik főszereplője. Fotó: Sebestyén Hajnalka

Könyvbemutatót tartottak a népkonyhaként működő Wojtyla Barátság Központban. Április 8-án tartják a Nemzetközi Roma Napot, amely felhívja a figyelmet a népcsoport társadalmi helyzetére is. Egy nappal a különleges megemlékezés előtt a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központban is ez a téma került fókuszba: Borzák Tibor író, újságíró nemrég megjelent Cigánylélek című könyvét mutatták be a ház közösségének. A képanyagot a Kossuth-díjjal kitüntetett fotóművész, Bahget Iskander jegyzi. A programon jelen volt a soltvadkerti Sztojka „Kalapos” Zoltán is, aki a kiadvány egyik főszereplője. Az előszót Székely János szombathelyi megyés püspök írta. 

A szerző elmondta: egy pillanatnyi látleletet kívánt rögzíteni, amit öt–tíz év múlva ebben a formában már biztosan nem lehet megtalálni, hiszen addigra a szokások megváltoznak, átalakulnak, vagy eltűnnek. Erre már most is találni utalásokat, például egyre kevesebb fiatal vesz részt a virrasztásokon, a lakodalmak lényege pedig egymás túllicitálásában érhető tetten. Kalapos Zoli büszke arra, hogy a családja még őrzi az ősi tradíciókat. A Wojtyla Ház hallgatóságának azt is elárulta, miért rendezett be az otthonában oltárszobát, és kíváncsi kérdésekre válaszolva kártyavető tudományának néhány titkát is megosztotta. 
 

A míves kiállítású Cigánylélek – melynek tipográfusa Borzák Márton háromszoros Red Dot díjas grafikusművész – „utóéletéhez” tartozik, hogy szakmai támogatója lett a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző- és Vidékfejlesztési Kar Kisebbségkutató Központja, valamint felvetődött annak lehetősége, hogy a könyv alapján dokumentumfilm készüljön a témáról. Az pedig egészen biztos: a Karol Wojtyla Barátság Központban nemcsak a Nemzetközi Roma Nap idején, hanem a jövőben ugyanúgy kiemelt figyelmet fordítanak a roma kultúra értékeire, hiszen a névadó, II. János Pál pápa is többször felhívta a figyelmet a romák tiszteletére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!