Irodalom

2022.02.23. 19:57

Wass Albertre emlékeznek az író halálának évfordulóján Kecskeméten

Szombaton újra összegyűlnek világszerte Wass Albert tisztelői. A Hírös Rovókör jóvol­tából Kecskemét szinte a kezdetektől részese az országos megmozdulásnak.

Sebestyén Hajnalka

Kiss Gabriella is felolvasott a legutóbbi Wass Albert-rendezvényen

Az olWASSunk együtt Wass Albert műveiből című zenés irodalmi rendezvénynek szombaton 14 és 18.30 óra között a Katona József Megyei Könyvtár II. emeleti közösségi tere ad helyet. A rendezvényt a Hírös Rovókör, a Hírös olWASSókör, a Hírös Mag és a Katona József Könyvtár közösen szervezi. 

– Wass Albert erdélyi magyar író és költő 1908-ban született és 1998-ban halt meg. Tizenöt éve, hogy február végén, az író halálának évfordulója kapcsán a világ magyar közösségei több településen egy időben összegyűlnek, hogy Wass Albert művei­nek felolvasásával megidézzék az író szellemiségét, ezzel erősítve alapvető emberi értékeinket, magyarságunkat. Kecskemét 2010-ben csatlakozott az országos felhíváshoz – mondta Kiss Gabriella, a Hírös Rovókör egyik alapítója, majd további részleteket osztott meg. 

– A korábbi években 25 órás felolvasásokat tartottunk. Tavaly nem találkozhattunk, idén pedig a lehetőségekhez igazodva néhány órára csökkentettük a rendezvény idejét. 

Úgy gondolom, ez a közel öt óra is méltó megemlékezésre ad lehetőséget. Ráadásul az első években azért is szorgalmaztuk a 25 órás felolvasást, hogy kellő figyelmet kapjon Wass Albert munkássága, és bekerüljön a hazai irodalomoktatásba. Ez a kezdeményezés időközben elérte célját – jegyezte meg Kiss Gabriella. 

Az azonban nem változott, hogy egy időben, egyszerre több helyen tartanak felolvasásokat. Egy héttel az esemény előtt 36 település jelentkezett, többségük Magyarországról, de néhány felvidéki, Amerikai Egyesült Államokban lévő, kanadai és nagy-britanniai magyar közösség is. 

– Rendezvényünk nyitott, várjuk az érdeklődőket. Akinek van kedve, az 5–10 perces részeket olvashat fel Wass Albert bármely művéből. 

Várjuk szavalókörök, baráti társaságok, tanuló- vagy nyugdíjas csoportok együttes jelentkezését is 

– mondta. 

A szervezők felkértek néhány gyakorlott előadót is, hogy a felolvasások menetét színesítsék. Fellép Gyöngyösi Szabó Katalin versmondó, Meister Éva, Magyar Művészetért díjas színművésznő, a Magyar Kultúra Lovagja, Pencz Janka népi énekes, Takács Emese tárogatós, Tohai Andrea Gabriella énekes-dalszerző, Vadas Csenge népi énekes, Aradi Imre Latabár-díjas színművész, Szabó Sándor tárogatóművész, a Folkkvartett citerazenekar, a Gyöngyfüzér Kulturális Kör énekesei, a Pillempánty citerazenekar és a Zegernye zenekar. 

– Aki szeretne felolvasni Wass Albert műveiből, arra kérjük, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot. 

Erre azért van szükség, hogy elkerüljük az ismétlést, mi, szervezők tudjuk, hogy ki melyik művel készül. Ugyanakkor azokat is örömmel fogadjuk, akik csak szeretnék meghallgatni mások felolvasását – hangsúlyozta Kiss Gabriella, majd szólt a tervezett szoborállításról. 

– Bízunk abban, sokan összejövünk szombaton, hogy közösen idézzük meg a Wass Albert művei sugározta szellemiséget. Bízunk abban is, hogy újabb támogatók csatlakoznak a néhány éve indított kezdeményezésünkhöz, mi szerint szeretnénk, ha Kecskeméten is lenne emlékműve Wass Albertnek. A gyűjtés még tart – árulta el végül. 

A felolvasók jelentkezését a +36-30/945-6321-en és a [email protected] címen várják. További hírek az OLWASSUNK EGYÜTT Facebook-esemény oldalon található. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!