Szinetár Dóra

2021.12.25. 17:09

Sok pénz gyűlt össze a miklósi jótékonysági koncerten

Szinetár Dóra adott adventi koncertet a minap a kunszentmiklósi református templomban. A bevételt Csepe és Székelykeve testvértelepülések támogatására és Szappanos Lukács sírjának rendbetételére fordítják a szervezők.

Gulyás Sándor

Forrás: Illusztráció/shutterstock.com

– Szappanos Lukács, váro­sunk szülötte kun ­nemesi származására büszke, kiemelkedően művelt, írogató parasztpolgár volt. Elévülhetetlen érdeme volt abban, hogy a Kunság elveszettnek hitt táncöröksége megőrződött. Nevéhez fűződik a kunszentmiklósiak Szentmiklósi Gyöngyösbokréta csoport létrehozása, akik méltó módon képviselték Magyarországot külföldi fellépéseik alkalmával is. Szappanos Lu­kácsot 1973-ban helyezték nyugalomra.  Sírjának rendbetétele örökösök hiányában, mára sok kivetni valót hagy maga után. Szappanos Lukács nevét viseli népdalkörünk az idei esztendőtől művészeti iskolánk is, ezért úgy éreztük, kötelességünk magunkra vállalni nyughelyének felújítását. Az adventi jótékonysági koncert bevételének több mint felét erre szánjuk – mondta el érdeklődésünkre Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, az akció szervezője. 

Az önkormányzat a jótékonysági koncertből származó 472 ezer forint másik részét Csepe és Székelykeve, Székelykeresztúr testvér települések számára adományozza. 

– Négy éve, advent alkalmából városunk rendszeresen támogatja testvértelepüléseit. Az idei esztendőben egyenként száz-, százezer forintot juttatunk el az ukrajnai, a szerbiai községek és az erdélyi város számára, amit szabadon felhasználhatnak – tette hozzá Vassné Kelemen Ágnes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!