dedikálás

2021.11.24. 15:53

Cigány tradíciókról és a cigány életvitelről szól Borzák Tibor új könyve

November 25-én, csütörtökön lesz a dedikálása Borzák Tibor legújabb, Cigánylélek című könyvének, mely a napjainkban még megfigyelhető, ám egyre inkább eltűnőfélben lévő cigány tradíciókról, vallásról, életvitelről szól.

Hraskó István

Fotó: Bahget Iskander

A Cigánylélek című kötetben a helyszíni riportok és a jelent dokumentáló szociofotók, valamint a főbb témákhoz kapcsolódó interjúk (Rostás-Farkas György, Forray R. Katalin, Hofher József) mellett megismerkedhetünk a soltvadkerti jövőbelátóval, Sztojka „Kalapos” Zolival, aki a cigánykártya fortélyait táltosnak tartott nagyanyjától leste el.

Elnézve széles karimájú posztókalapját, karakteres fizimiskáját, harcsabajuszát, színpompás viseletét, súlyos aranygyűrűit, mintha egy Kusturica-filmből lépett volna elő. Fordulatokban gazdag életútjával, hagyományokat őrző szokásaival, látnoki képességével, misztikus oltárszobájával kimagaslik a gáborcigányok közül.

A könyvet a Kecskemét-Hetényegyházán élő Bahget Iskander szír származású fotóművész szociofotói illusztrálják.

A könyv dedikálása november 25-én, csütörtökön 16 órától lesz a Líra könyvesboltban, résztvevők: Borzák Tibor, Sztojka „Kalapos” Zoltán és Bahget Iskander. A könyv bemutatóját pedig a tervek szerint december 8-án, szerdán 17 órától tartják a kecskeméti Katona József Könyvtárban, ezen közreműködik majd Varga Helena énekes, Kunhegyesi Ferenc festőművész és a soltvadkerti Terne Lulugya hagyományőrző cigány tánccsoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!