könyvbemutató

2021.10.24. 11:25

Könnyűzenei lexikon mutatja be az egykori kalocsai zenekarokat

A megyében, Magyarországon, illetve Európa távoli pontjain kutatott egykori kalocsai zenekarok után Papp Róbert, aki pedagógusként eddig főleg gyermekverses köteteket jelentetett meg, viszont gitáros-dobos-énekesként a helyi könnyűzenei történelem is érdekelni kezdte.

Gábor János

A művelődési központ kamaratermében mutatták be a kötetet

Fotó: Gábor János

Papp Róbert több évig tartó kutatómunkájának gyümölcse a Kalocsa könnyűzenei élete című lexikon lett, amit a művelődési központ kamaratermében, zenés könyvbemutatón tárt a közönség elé a napokban. Százak akartak bejutni a rendezvényre, ezért a nézőteret a folyosón felállított nagy kivetítő segítségével és többtucatnyi pótszékkel bővítették ki.

A szerző a bemutatón nyilatkozva elárulta:

az alapötlet egy baráti társaságban született, egy olyan estén, amikor fejtörőket dobtak fel egymásnak, és ezek között szóba kerültek az elmúlt fél évszázad kalocsai zenekarai.

Meglepetésére sok név merült fel már abban az egy szobában is, ezért a közösségi médiában folytatta az információgyűjtést. Első körben Perity István nyugalmazott közművelődési szakember bővítette a listát, majd mások közreműködésével több mint hatvan együttes és szólózenész jött össze. Ekkor határozta el, hogy riportok, interjúk, archív képek beemelésével, ismert, de azóta megszűnt zenés szórakozóhelyek bemutatásával, korabeli sajtómegjelenésekkel és magyar legendák helyi koncertnaptárjával együtt állítja össze a kötetet – 77 beszélgetés, 14 órányi hangfelvétel és mintegy kétezer fénykép feldolgozása után.

A lexikonszerű kötet 308 oldalas lett, és eredetileg CD-melléklettel akarta megjelentetni, de tartva az indokolatlanul magas költségektől, inkább egy olcsóbb, viszont sokkal modernebb megoldás felé fordult: elhelyezett

a zenekarok és szólisták neve mellett egy-egy QR-kódot, ami annak online meghallgatható dalaira mutat.

A művelődési központ kamaratermében mutatták be a kötetet
Fotó: Gábor János

Papp Róbert korábban rocklexikont képzelt el, de a városban rengeteg olyan csapatra bukkant, amelyek teljesen eltérő műfajokban alkottak maradandót – így nyitott más könnyűzenei együttesek felé is. Az együttesek még élő, vagy azóta aktív tagjai közül volt, akit Dániában ért utol, míg mást az ország túlsó felén, Győrben. Sok zenészre talált rá ugyanakkor a megyében, például Kecskeméten vagy Baján. A helyi vonatkozások miatt Font Sándor honatya is támogatta a munkáját, közbenjárásának köszönhetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma 250 példányt tett hozzá az ötvendarabos szerzői kiadáshoz.

A Country Road mellett a Tábortűz zenekarban is játszó Papp Róbert azt mondta, egy ilyen gyűjtést sosem lehet befejezni, legfeljebb abbahagyni, hiszen a szerkesztés lezárása után is előkerültek olyan, akár újonnan alakult együttesek, amelyekkel érdemes lett volna többet foglalkozni. Ez nem zárja ki egy későbbi, bővített kiadás megjelenését, de most a jelenlegi kötetre koncentrál, és boldog, hogy élénk érdeklődés övezi. Az eddigi legörömtelibb élmények között megemlítette, hogy akadtak olyan feloszlott csapatok, amelyektől búcsúzott a róluk szóló oldalakon, de a zenészek – talán éppen a könyvhöz készült interjúk apropóján – megint egymásra találtak és azóta együtt próbálnak vagy állnak színpadra. Hozzátette: tudja, hogy a könyvbemutatón eleve sokan találkoztak újra – akár több évtized után –, és ez új utakat nyithat közös zenei projektek felé is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!