kultúra

2021.07.21. 12:01

Népszerű a Hajósi Népviselet és Tánc Napja

A koronavírus-járvány és a vihar sem tudta útját állni a rendezvénynek, sokan csatlakoztak idén is

Gábor János

A múlt hétvégén tartott Hajósi Népviselet és Tánc Napja – a szerencsés időpontnak köszönhetően – gyakorlatilag az egyetlen olyan helyi népünnepély, amit érintetlenül hagyott a koronavírus. Idén a másodszor is elmaradó Orbán-napi Borünnep miatt még lelkesebben fogadta a közönség a táncosokat, mind a felvonulás, mind pedig a színpadi előadások alatt. Ha rekordlátogatottság nem is született, rengeteg résztvevővel zajlott a program – tudtuk meg a szervezőktől.

– Ez a rendezvény nagyon népszerű, egyébként is sokan szoktak eljönni rá, de talán tavaly is ez volt az egyetlen nagy esemény, amit a járványtól függetlenül meg lehetett tartani, mert pont olyan időszakban van. Mindenki örült, hogy végre történik valami, és nagyon jól is sikerült – utalt az elmaradt szüreti, illetve más városi ünnepségekre Mayer Edina szervező.

Idén is a tájháztól indult a felvonulás
Fotó: Gábor János

A tradícióknak megfelelően idén is a tájháztól indult a felvonulás és menettánc, majd a templom melletti csodatevő Mária-szobornál, a Hajósi Barokk Kastély kertjében, végül pedig a sportpályán tartottak megállót. Utóbbi egyben a program végállomása is: itt a színpadi bemutatókra és a bálra szoktak sort keríteni. Persze újra meghívtak más német nemzetiségi csoportokat, ezúttal a Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesületet és a Kakasdi Német Nemzetiségi Kórust, míg a sváb élő zenéről a Hajósi Harmonikások és a Sextett Zenekar gondoskodott.

A Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptáncegyesület a helyi csoport fennállásának ötvenedik évfordulóján, 2013-ban tartotta meg először a Hajósi Népviselet és Tánc Napját, bár akkor még nem így hívták, hiszen először csak egy jubileumi rendezvényt szerettek volna tartani. A hagyományos sváb lakodalom bemutatója – aminek keretében a legtöbb hajósi népviseletbe öltözött ember rekordkísérletére is sor került – akkora siker lett, hogy azóta minden évben tartanak hagyományőrző utcabált, ugyanebben az időpontban.

– A bál mindig sváb és német zenékkel kezdődik, de kell más is, hiszen estére jönnek a fiatalok – mesélte Mayer Edina. Megjegyezte: a nagy rendezvénysátornak köszönhetően a hétvégi viharok sem mosták el a programot, így a járvány után végre újra népünnepélyen találkozhattak egymással a helyiek és a város vendégei.

Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik