kultúra

2021.07.11. 07:00

Idén nyáron is benépesül a kereki Szecsődi Udvarház

Öt esztendő alatt harminckét rendezvénynek adott otthont a Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubja. A szervezők idén sem pihennek, ezen a nyáron is tartalmas programok várják a művészetek iránt érdeklődőket Kerekegyházán.

Gulyás Sándor

Szecsődi György, az udvarház alapítója

Fotó: Gulyás Sándor

Szecsődi György a közelmúltban vásárolt házat Kerekegyháza központjában, színpadot épített az udvaron, kiállítóhellyé alakította a családi házhoz tartozó nyitott helyiséget, és létrehozta a Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubját. Korábban Kunbaracson életre hívott nyári táborokban jöttek össze a zenésztársak, versmondók, képzőművészek, a népi mesterségek művelői.

– A tábor megszűnése után a csapat megmaradt. Így született meg a klub létrehozásának ötlete. A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt öt esztendőben 32 rendezvényünk volt, ahol rendszeresen mutatkoztak be alkotó­tagjaink, illetve amatőr és profi előadók – fogalmazott az alapító, Szecsődi György.

A klub népszerűsége egyre nő, a kulturális közösség mára a szakmai berkekben is elismerést vívott ki magának.

– Három évvel ezelőtt úgymond átléptünk a Szecsődi Udvarház küszöbén. Az alkotóközösség legkiválóbbjai sok helyen mutatkoztak be verses-zenés műsor-összeállításukkal. Az idei esztendőben sem lesz ez másképpen.

Szombaton öt együttes részvételével szervezünk zenésztalálkozót, tagjaink saját és kedvenc versekből adnak ízelítőt. A rendezvény vendége lesz Méry Péter író-énekes, aki műsorát követően dedikálja Balázs Fecó Fehéren feketén címmel megjelent könyvét. A nyár hátralévő részében többek között Csernus Erzsébet és Molnár Anita (a kecskeméti örömfestő csapat tagjai) a képeikkel, Szabó Katalin és Tohai Andrea verses-zenés előadásukkal mutatkoznak be. Megemlékezünk Nemes Nagy Ágnes munkásságáról. Klubunk tizenkét fős csapata ellátogat Hajósra, Dabasra, valamint Nyársapátra, a Magyarok Világszövetsége által szervezett rendezvényre is. Az elmúlt öt évben több társunk is eltávozott az élők sorából, rájuk emlékezünk szeptemberben verseikkel, kedvenc zenéikkel – tette hozzá Szecsődi György.

Szecsődi György, az udvarház alapítója
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!