térzeneprogram

2021.06.24. 14:32

Harminc szabadtéri koncertet jelentettek be Kalocsán

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 7,5 millió forintos támogatásával indul térzeneprogram a városban, közölte a szervező Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK). A 900 millió forintos teljes pályázati keretből a településenként elhozható maximális összeget sikerült megnyerni.

Gábor János

Fotó: Gábor János

– A térzene feladatának tekinti a gyermekek és a fiatalok kulturális kincsekhez történő hozzájutását, a kultúra iránt egyelőre kevésbé vagy egyáltalán nem érdeklődők figyelmének felkeltését, valamint a kisebbségi létben élőkre különösen érzékeny előadó-művészeti alkotómunka támogatását – magyarázta a program küldetését Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója. – Itt, Kalocsán a piac­tér ad majd otthont a rendezvényeknek, amelyeken harminc előadó fog közreműködni. Azt gondolom, hogy rendhagyó, hiánypótló eseménysorozat indul – fűzte hozzá.

Hónapokon átívelő programról van szó, júliustól októberig minden szombaton a Búza­piac téren, a decemberi adventi hétvégéken a Szentháromság téren, majd jövő tavasszal újra a Búzapiac téren lesznek komolyzenei koncertek. A fellépők teljes névsora még nincs meg, de ennek összeállításában a program szakmai partnere, a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. fogja segíteni a KIK-et. Arra fognak törekedni, hogy a lehető legtöbb helyi zenészt és zenekart vonják be a sorozatba, húzta alá.

Zsikó Zoltán úgy számolt, hogy koncertenként átlagosan 250 ezer forint áll majd rendelkezésükre, vagyis végre lehetőségük lesz „nem aprópénzért vagy szívességért felkérni a zenészeket”, még ha az eseményeknek nyilván valamekkora kommunikációs és infrastrukturális költsége ugyancsak lesz.

Bár a pályázat nem zárja ki, hogy egy-egy fellépő többször visszatérjen, a lehető legváltozatosabb komolyzenei kínálatot szeretnék összehozni.

Ez nem csak az adott napon tölti meg tartalommal a város kulturális életét, hiszen a koncerteknek promóciós értéke is van azáltal, hogy a térzenészek alkalmi közönsége jobban odafigyel majd a városban zajló más hasonló rendezvényekre is.

Zsikó Zoltán a sajtótájékoztatón
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!