koronavírus

2021.04.28. 17:27

A tervek szerint a pünkösd utáni kedden nyit a kecskeméti színház

Négymillió beoltott felett ismét kinyithatnak a színházak hazánkban. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház terveiről, a színházlátogatás feltételeiről, és az elmaradt előadások pótlásáról Cseke Péter igazgatót kérdeztük.

Bajáki Zsanett

A revizor című darab zártkapus főpróbája

Fotó: BUS CSABA

– Milyen nyitási dátummal számol a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház?

– A jelenleg készülő terveink szerint pünkösd utáni kedden fogjuk nagy örömmel és lelkesedéssel folytatni az évadunkat a kényszerszünet után. Nagyon sok dolognak kell együttállnia a játszás megkezdéséhez, folyamatosan dolgozunk a felújítópróbákon és az új előadások elkészítésén.

– A fenti időpont fényében hogyan alakul az idei évad?

– Úgy készülünk, hogy minden tervezett előadásunkat lejátszuk, a premiereket megtartjuk. Minden bérlet és jegy érvényes, nem fogjuk előadás nélkül hagyni a nekünk bizalmat szavazó bérletes vagy jeggyel rendelkező nézőinket. Természetesen nem egy hétköznapi szituáció következik, de felkészültünk és tele vagyunk lendülettel. Dolgozunk a nyáron is, addig amíg minden kötelezettségünknek nem tettünk eleget. Ezek a terveim.

Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy hogyan érezzük most magunkat, mint egy felszállás előtt álló hőlégballon: most begyújtom a rakétát, aztán ráhagyjuk magunkat a „szélre”, a nézőink szeretetére, a kultúra és a közösségi élmények iránti erős vágyára, a közösen átélt élmények szárnyán egészen biztosan minden értelemben magasra fogunk „repülni” együtt.

Cseke Péter

– Milyen feltételekkel lesz látogatható a színház?

– A színházat a kiadott rendelet értelmében, azután, hogy Magyarországon meghaladta a beoltott emberek száma a 4 milliót, védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni. Azonban a védett nézők maszk nélkül nézhetik az előadásokat. Ez szerintem egy fantasztikus lehetőség, hogy tökéletes valójában megélhessük, milyen szabadságot is ad maga a védettség. Szeretném újra aláhúzni, hogy a Kecskeméti Nemzeti a kiemelten védett helyek közé tartozik, hiszen még a második hullám előtt, szeptemberben UVC fénnyel működő, magas minőségű, kecskeméti gyártású légtisztító berendezéseket szereztünk be, amik az őszi játszás idején már bizonyítottak. A belépési jogosultságot kötelességünk lesz ellenőrizni, de a bejutás után bátran állíthatom, a színházunk már nem csak a művészi szabadság, de a maszkmentes élet egyik fellegvára is lesz. Mindent megteszünk, hogy a nézőnk számára felüdülést, a lelkekbe fényt, örömöt, megkönnyebbülést hozzunk. Erre várunk november óta. Csodálatos, hogy immár karnyújtásnyira van a lehetőség.

– Mindenki megkapta már a színházi dolgozók közül az oltását? Aki esetleg nem, hogyan fog tudni dolgozni?

– Óriási büszkeség számomra, hogy a színházi dolgozók nagyon nagy hányada megértette az oltás jelentőségét és élt is vele, vagy a nagyon közeli jövőben ígérete van rá, hogy megkapja. Így okkal bízhatunk benne, hogy az újranyitásra a lehető legmagasabb védettségi szinten lesz a társulat. A művészeink élen jártak ebben, szinte kivétel nélkül felvették valamelyik oltást. Szerintem ez is bizonyítja az elkötelezettségüket egymás és a színpad iránt. Mivel a színpadon természetesen maszk nélkül fognak dolgozni, kiemelt feladatunk a művészek védelme. Ezért a munkaszervezésünk központi eleme lesz a jövőben, hogy azok a munkatársak érintkezhetnek közvetlen közelről – természetesen a háttérszemélyzet maszkban – a művészekkel, akik bizonyíthatóan átestek a betegségen vagy be vannak oltva. Szerencsére a magas átoltottság miatt nem lesz nehéz feladat ezt megszervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!