Papp Ferenc

2020.12.29. 11:28

Nívódíjat kapott a kecskeméti zenész-költő

Papp Ferenc zenész-költő a napokban kapta meg a Nyírségi Gondolat irodalmi lap nívódíját. Nagyon boldog, hogy a rangos országos lap méltónak találta munkásságát az elismerésre.

Sebestyén Hajnalka

Papp Ferencet motiválja a díj

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az irodalmi körökben ismert Papp Ferenc zenész-költő számára jól telt a 2020-as esztendő. Még több szabadideje lett, melyet az írásnak szentelt. – A tavaszi karantén, a kevesebb irodalmi esemény, az őszi korlátozások számomra még több pihenést eredményeztek, melyet hasznosan töltök. Verseket írok és olvasok, melyeket nagyon szeretek – avatott be mindennapjaiba Papp Ferenc.

A zenész-költő 1973-ban debütált a kecskeméti zenei életben, az akkor megalakult Dokk együttes egyik alapítójaként.

Civil szakmája minőségellenőr volt, csak szabadidejében játszott. A versek iránt 1975-ben kezdett el érdeklődni. A gyökerek már megvoltak, hiszen általános iskolásként, a „sárga” iskolában, azaz a Petőfi iskolában Buda Ferenc költő volt az irodalomtanára, aki óriási hatással volt rá.

– A tanár úrtól iskolásként kaptam egy könyvet írásaimért, melyet nagy becsben őrzök azóta is. Néhány éve dedikáltattam is vele. Büszke vagyok arra, hogy a mai napig szívesen beszélget velem, ha találkozunk egy-egy irodalmi rendezvényen – árulta el Papp Ferenc.

A kecskeméti írókkal a kilencvenes évek elején került kapcsolatba. A tavaly elhunyt Antalfy István Pilinszky-díjas költővel a 90-es évek elején kötött barátságot. Ő vezette be a Bács-Kiskun Megyei Írók és Költők Társaságába, és ő ismertette meg

négy évvel ezelőtt a Nyírségi Gondolat kulturális és sportmagazinnal is,

mely az országos irodalmi körökben elismert lap.

A kéthavonta megjelenő, több mint hetvenoldalas Nyírségi Gondolat decemberi száma meglepetést is tartogatott Papp Ferencnek.

– Amikor felbontottam az újságot tartalmazó borítékot, még nem sejtettem, hogy egy díjat is magában rejt. Meglepődve vettem kézbe a nívó­díjat, melyet Kulimár János főszerkesztő ítélt meg számomra munkásságom elismeréseként.

Nagyon jólesett, és óriási motivációt ad a további munkámhoz.

Megerősített abban, hogy nem hiábavaló az írásra fordított időm, az olvasók is szeretik a verseimet – tette hozzá.

Papp Ferenc négy éve ír az újságnak. Minden alkalommal 8-10 verset küld el a szerkesztőségnek, valamennyi meg is jelenik. Az évszakokhoz, a magyar ünnepekhez kapcsolódó és egyházi verseit nagyon kedveli az újság. A főszerkesztővel gyakran értekeznek telefonon is.

– Mindig előredolgozok, már most készen vannak a februári számba ajánlott verseim. Nagyon kedvelem a lapot, mely tematikáját tekintve nagyon sokszínű, hiszen a versek mellett a képzőművészet sok ága helyet kap benne, egy kis sportos kitekintés mellett – részletezte.

Papp Ferenc sok mindenről ír verseket, gyakran a régi szavak ihletik meg.

– Sokat fejtek keresztrejtvényt, és ha rátalálok egy régi szóra, mindig kutatom a múltját, eredetét. Mivel elég sokat olvasok különböző versesköteteket, így szinte azonnal tudom, mely költő használta egy-egy versében az adott szót. Fellapozom, és ismét elolvasom. Mindez további ihletet ad számomra, és érzéseimet versben fejezem ki – mondta végül.

Papp Ferencet motiválja a díj
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!