néptánc

2020.11.21. 14:39

Nyert a pályázaton az érsekcsanádi Bazsarózsa

A napokban jó hírt kapott az érsekcsanádi Bazsarózsa Néptánc Egyesület. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Csoóri Sándor Programban elnyerték a megpályázott 2,7 millió forintos támogatást. Arról, hogy mire fordítják a támogatási összeget, mit terveznek a közeljövőben megvalósítani, Tóth-Mihó Erika mesélt, aki Tóth Zoltánnal együtt az egyesület művészeti vezetője.

Rab Rita

Jelenleg online zajlanak az egyesület próbái 

Fotó: Rab Rtia

– Hogyan fogadták a hírt?

– Természetesen nagyon örültünk, amikor megláttuk a közzétett döntési listát. Mindig sokat dolgozunk a pályázatok beadásán, rengeteg anyagot kell feltölteni az együttes és vezetőik eddig elért eredményeiről, sikereiről. Szerencsére ebben nálunk nincs hiány. Ezen pályázatok nagyban segítik szakmai fejlődésünket.

– Hány tagja van a Bazsarózsának?

– Érsekcsanádon 1933 óta van néptánccsoport. Jelenleg két együttesben folyik a néptáncoktatás, az Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttesben 56-an és annak gyermekcsoportjában 34-en tagok. A gyermek- és ifjúsági csoportok tagjai egyben a Kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánc szakos növendékei is. Így szinte minden korosztály megtalálható, az 5 évestől a 70 évesig. Vannak, akik a felnőttegyüttesben táncolnak, gyermekeik pedig az utánpótláscsoportban. Egy-egy koreográfiánál szívet melengető látvány, amikor apa, anya, lánya együtt lép fel a színpadra.

– Ez nem az első sikeres pályázat?

– Nem ez az első nyertes pályázatunk, immár harmadszor sikerült támogatásban részesülnünk ezen meghirdetett programban. 2018-ban 3,6 millió forintot, 2019-ben 3,5 millió forint támogatást nyertünk a pályázható nyolcmillió forintból. A 2020-as évben pedig 2,7 millió forint támogatást nyertünk az ötmilliós pályázható összegből.

– Mire fordítják a pénzt?

– A jelenleg nyertes pályázati összeg oktatásra, zenekari költségekre és utazásra fordítható. Az elmúlt években lehetett népviseletre is költeni. Ez most sajnos nem lehetséges, de szerencsére 2018-ban és 2019-ben már szépen tudtuk bővíteni ruhatárunkat. Együttesünk állandó zenekara az Iszkába zenekar – Wolfárt László vezetésével – és a bátai Pántlika zenekar. Többször dolgoztunk már a Tarsoly zenekarral is. A pályázati támogatás nagyban segítette szakmai munkánkat, mert így sokkal több zenekaros táncpróbát tudtunk tartani, ami nagyban segítette a felkészülésünket például 2019-ben, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által szervezett Hagyományőrző Néptáncegyüttesek Minősítőjén. Itt az érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttes az érsekcsanádi lakodalmas koreográfiájával a szakmai zsűri döntése alapján az elérhető 150 pontból 146 ponttal Kiválóra minősült. Fontosnak tartjuk, hogy táncosaink ne csak tőlünk tanuljanak, ezért jelenlegi pályázati pénzből szeretnénk vendégoktatókat hívni hozzájuk. Mivel nem csak érsekcsanádi táncokkal foglalkozunk, mindig igyekszünk megtalálni az adott tájegység táncait legjobban ismerő néptáncpedagógusokat. Ezt általában egy egész napos, zenekaros oktatás keretein belül tudjuk megvalósítani. Jelen helyzetben ez most valószínűleg tavaszra tolódik.

Jelenleg online zajlanak az egyesület próbái
Fotó: Rab Rtia

– A pandémia miatt rendezvények maradnak el. Most hogyan zajlanak a mindennapok? Vannak- e próbák?

– Eddig szerencsére a jogszabályokat betartva tudtunk táncpróbákat tartani. Még fellépési lehetőségünk is volt az ősszel, október 3-án, Szekszárdon a Dél-dunántúli Regionális Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztiválon, meghívott vendégként mi nyithattuk meg a rendezvényt. No­vember 11-től egy időre mi is áttértünk az online oktatásra. Reméljük viszont, hogy hamarosan újra, személyes jelenléttel folytatódhat a szakmai munkánk.

– Mi a legfontosabb céljuk?

– Az egyesület fő céljának tekinti a magyar népi játékok, néptánc-ének hagyományok megtartását, gyűjtését, továbbadását, ezek színvonalas színpadi bemutatását. Szeretnének hozzájárulni Érsekcsanád népi kultúrájának mind szélesebb körben történő megismertetéséhez. Fő mottónk, hogy akinek nincs múltja, nem lesz jövője sem. Az egyesület célja továbbá a néptánctanítás módszereire alapuló testi és erkölcsi nevelés az ifjúság körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!