Kiskunhalas

2018.10.10. 19:18

Csillagászati napokat rendeztek Kiskunhalason

Hétfő este elkezdődött a 43. Kiskunhalasi Csillagászati Napok négynapos rendezvénysorozat a városi könyvtárban, ahol elsőként Dr. Kiss László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet igazgatója tartott előadást az exobolygó-kutatás legfrissebb eredményeiről.

Pozsgai Ákos

A 43. csillagászati napok rendezvénysorozat résztvevőit Bognárné F. Nagy Éva önkormányzati képviselő köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a legrégebbi halasi rendezvények egyike a Csillagvizsgáló Obszervatórium évente megrendezett őszi ismeretterjesztő előadássorozata, amely az elmúlt több mint négy évtized alatt a hazai űrkutatás és csillagászat legkiválóbb kutatóit és tudósait hívta meg Kiskunhalasra.

Az idei nyitóelőadáson kiderült, hogy a bolygórendszerek keletkezésének és fejlődésének alapkérdéseit vizsgáló ARIEL missziót választotta az Európai Űrügynökség a következő M-osztályú – vagyis önálló, nagyjából félmilliárd eurós költségplafonnal rendelkező – tudományos küldetésének. A tervek szerint a 2028-ban induló négyéves küldetése alatt az ARIEL ezer távoli csillag bolygóit figyeli majd meg. Ez lesz az első olyan kiterjedt vizsgálat, amely az exobolygó-légkörök kémiáját fogja tanulmányozni.

A keddi napon Dr. hegedűs Tibor docens, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának vezetője „Az emberi látás a csillagászatban” címmel tartott előadást. Szerdán Dr. Tóth Imre, az MTA kutatója „Az első azonosított, a csillagközi térből a naprendszerbe érkezett égitestről” osztott meg érdekes tudnivalókat. Csütörtökön Dr. Almár Iván, az MTA professzora a fél évszázaddal ezelőtti Holdra szállásról és az azóta eltelt kutatás eredményeiről értekezik, a záróelőadás a többi napokhoz hasonlóan ezen a napon is 18 órakor kezdődik a Martonosi Pál Városi Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!