Kalocsa

2018.07.15. 17:08

Életműdíjat kapott Romsics Imre, a Viski igazgatója

A Bél Mátyás-emlékplakettet, vagyis a legrangosabb honismereti díjat kapta a kalocsai múzeum vezetője, Romsics Imre.

Gábor János

Romsics Imre

Fotó: Gábor János

Az intézményben nagyon sok tevékenység kapcsolódik a honismerethez: múzeumpedagógiai, vagy közművelődési feladatok; szerinte ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy jelölték a díjra, majd meg is kapta azt. További szakmai eredményei szintén a kitüntetés mellett szóltak.

– Két tájházat is létrehoztam: a dunaszentbenedekit és a homokmégyit – idézte fel Romsics Imre. Kifejtette: a honismeretnek az a dolga, hogy a helyi közösségek összegyűjtsék és őrizzék a helyi kulturális hagyományokat, amiben ő kétség kívül komoly szerepet vállalt az évek során. – A honismereti területeken is folynak kutatások, mentések. Tessék Kalocsa környékére gondolni: sok falunak vannak olyan ott élő személyiségei, akik ezzel foglalkoznak, de közben soknak egyáltalán nincsen – mutatott rá.

A Viski Károly Múzeumot 26 éve vezeti; 13 önálló kötet és körülbelül kétszáz publikáció szerzője, valamint a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület alapítója. Mint mondta, ez az utóbbi mozgalom a rendszerváltás idején vette fel szervezett formáját, a törekvés viszont jóval idősebb harminc évnél, csak korábban az úgynevezett Hazafias Népfront alá voltak kényszerítve; civil szervezetté 1989 környékén válhattak. Romsics Imre az Országos Honismereti Szövetség alapító tagja.

Romsics Imre
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!