kecel

2018.06.29. 20:00

A keceli diákok Kecskeméten adják elő a népszerű musicalt

Keceli diákok mutatják be szombat este a Légy jó mindhalálig című musicalt Kecs­keméten a XV. Európa Jövője Nemzetközi Gyermektalálkozó nulladik napján a főtéren. Illésné Márin Éva pedagógussal, a stúdió vezetőjével beszélgettünk.

Barta Zsolt

A keceli gyerekek musicaldarabokat adnak elő egy keceli rendezvényen

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

– Azonnal igent mondott a felkérésre?

– A meghívás után megvártam a gyerekek döntését, ők igent mondtak, így elkezdtük a próbákat, javítottuk a színpadi beállásokat, gyakoroltuk a gyors színpadkép változtatását, mikrofon használatát, átadását és a mikroportok használatát, mert erre mindig kevés idő jut. Ezt követően a dalok és szövegek ellenőrzése, csiszolása történt meg. Néha már úgy éreztem, hogy nagyon feszítem a húrt, ekkor lazításképpen egy másik darabot, a Dzsungel dalait vettük elő, majd újra visszatértünk a Légy jó mindhalálig című musicalre. A felkérés híre úgy egy hónappal ezelőtt érkezett meg, és csak arra nem gondoltam, hogy nehéz lesz a nyári szünetben összeegyeztetni a próbák idejét, mert a gyerekek is én is táborban leszünk. A meghívást egy nagyon nagy megtiszteltetésnek veszem, ugyanakkor tudom, hogy mekkora feladat, hiszen meg kell felelnünk, maximálisan teljesítenünk és a lehető legtöbbet kihozni a fellépő diákokból.

– Kiket láthat majd a közönség?

– Huszonegy fővel állunk színpadra, a gyerekek között van egyetemista, középiskolás, és főleg általános iskolás diák. A tagok között nemcsak keceli iskolások, hanem császártöltési és kiskőrösi tanulók is szerepelnek. Sajnos, kevés a fiú, de hál’ istennek a lányok is kiválóan játsszák a fiúszerepeket. A tavalyi nyári musicales tábor zárásaként mutattuk be először a Légy jó mindhalálig című musicalt 2017 augusztusában. Akkor a szereposztás más volt még, azóta ketten távoztak a csoportból, mert továbbtanultak, de öt új taggal bővült a létszám, így jelenleg 21 fővel dolgozunk együtt.

A keceli gyerekek musicaldarabokat adnak elő egy keceli rendezvényen
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

– Kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy stúdiót kell alakítani?

– Annak idején Wiednerné Fenyvesi Bernadettel, a keceli Könyvtár és Művelődési ház igazgatónőjével szerveztük meg a stúdiót. Akkor nem gondoltuk, hogy ez lesz belőle. Az idén jubiláltunk, mert a stúdió betöltötte a 10. évet. A kezdet kezdetén 5-6 fővel szakkör formájában dolgoztunk, kisebb részleteket mutattunk be többféle musicalekből. Hat évvel ezelőtt mutattuk be a Dzsungel könyve című musicalt, utána 2 évenként váltakozva a Valahol Euró­pában és a Padlás című darabokat, most a Légy jó mindhalálig című musicalt. Az elmúlt 10 évben 40-50 fő vett részt rövidebb-hosszabb ideig a musical stúdiómunkájában. Vannak, akik azóta próbálgatják szárnyukat és egyénileg is indulnak énekversenyeken, vannak, akik színiiskolában folytatják tanulmányaikat és vannak, akik csak egyszerűen szeretnek énekelni, színpadon lenni, ha ezt érzem, akkor boldog vagyok, elfelejtem mindazt a sok munkát, ami ezzel jár.

– Hogy választják ki az előadásra szánt darabot?

– Ha a gyerekeknek megtetszik egy darab, akkor már nyert ügyem van, mert szívesen tanulják a növendékek a szöveget, a dalokat és szívesen vesznek részt a koreográfiákban. Ha nem, akkor van egy kis kínlódás. Általában pozitív hatással jönnek le a színpadról, de mindig van valaki, aki elégedetlen magával, van aki téveszt és ezt nehezen emészti meg. Mindig ott állok ilyenkor is mögöttük és éreztetem velük, ha történt is hiba, akkor sem szabad feladni. Egy következő alkalommal majd másként lesz, javíthatsz magadon. Mi ez, ha nem a nevelés legjobb asztala, mi ez, ha nem az élet játéka, mi ez, ha nem az önmagunk megismerésének a legjobb útja. Szóval, sokat kapnak a közönségtől és adhatnak ők is a közönségnek. Eközben megismerik önmagukat, a társaikat, kifejezhetik érzelmeiket, megmutathatják önmagukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!