Helyi kultúra

2018.05.20. 15:30

Buckajárást és mulatságot tartottak Pirtón

Több mint 40 éves hagyomány Pirtón a pünkösdi buckajárás, ilyenkor a falu lakói háztáji járgányokra szállnak és elindulnak a pirtói buckákba. A buckajárás közös ebéddel és estig tartó mulatozással folytatódott idén is a tájház udvarán, ahol a halasi Lyra együttes muzsikált.

Pozsgai Ákos

Nagy volt a készülődés szombat reggel, csettegőkkel, traktorokkal, házi járgányokkal sorakoztak a Kiffer utcán, a helybéliek, de nagyon sokan érkeztek vidékről is, hogy részt vegyenek hagyományos pirtói buckajáráson. A több száz fős vidám társaság fél tíz után nem sokkal indult el a homoktenger borította pirtói buckákba. Ez idő alatt a faluszéli tájház udvarán sürögtek-forogtak az asszonyok és az ügyes kezű férfiak a bográcsokban rotyogó pörköltek és a nyárson sülő finomságok körül, hogy a délre megérkező buckajárókat finom ételekkel fogadják. A 40 évvel ezelőtt családi, baráti társasági együttlétként indult esemény mára több százfős közösségi programmá nőtte ki magát, és nemcsak a falu lakói, de a környező településekről és távolabbi vidékekről is sokan részt vesznek a pirtói buckajáráson, amely mára a falu egyik legnagyobb és legtöbb vendéget fogadó programja lett – mondta el Nagy Ferenc polgármester.

A tájház udvarán a finom étkek mellett kézműves foglalkozások, arcfestés, különböző ügyességi játékok, állatsimogató és a Lyra együttes gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló zenés műsora várta az esemény résztvevőit.

Az egész napos programon a gasztronómiai ínyencségek mellett, az egészséges életmód is kiemelt hangsúlyt kapott, a falu egészségügyi szakemberei és a Vöröskereszt aktivistái közreműködésével vércukorszint-, vérnyomás és testtömegindex-mérés is zajlott, valamint hasznos tanácsokat is kaphattak az egészségügyi szűrésen résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!